Õppereis Marokosse: MAROKO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  22- 30. aprillil 2025 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid  9-päevase õppereisi (lennuk, buss kohapeal) Marokosse

 

MAROKO AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

NB! Reisi kava ja maksumus võivad muutuda!

 

Soukide värvikas melu, kaunid looduspildid ja pilk ajaloo keerdkäikudele – eksootikat on Marokos parasjagu. Araabia vallutajad ristisid selle maa päikeseloojangu saareks, sest ida poolt tulijatele jätsid keset “kõrbemerd” kerkivad mäed vapustava mulje. Eripärane maa, kus on tugevasti juurdunud vanad traditsioonid, kuid mis pürib moodsasse maailma. Maa, mille kultuuriajalugu ulatub aastatuhandete taha. Marokolased kujutavad endast etnilist kirevat kooslust. Põlisrahvas on iidsetest aegadest pärit heledanahalised berberid – kõrberändurid, kaubitsejad ja endised sõdalased.

Teekond


1. PÄEV

MARRAKECHKohtumine Tallinna lennujaamas … kl 04.10. Lend Tallinn-Frankfurt kl 06.10–07.40; Frankfurt-Marrakech kl 11.50–14.40 (NB! Kohalikud ajad. Kontrollige palun lennuaega paar päeva enne reisi). Transfeer hotelli. Iidne berberi kultuuri kants Marrakech lummab oma eripära ja eksootikaga. Marrakech on Maroko üks neljast kuninglikust linnast ja selle araabiakeelne nimi Murrākuš on andnud nime kogu riigile. Marrakech on ajalooliselt kõige olulisem linn kogu Marokos ning tänasel päeval elanike arvult pärast Casablancat, Fesi ja Rabati 4. kohal. Linnaõigused sai 1062. a. Almoraviitide valitsemise ajal mil Abu Bakr ibn Umari rajas siia oma uue pealinna. Juba 12. sajandil võis linn uhkustada imeliste paleede ja neid ümbritsevate aedadega, arvukate mošeede, koraanikoolide, linnapaleede ja muidugi uhke, võimsate väravatega 19 km pikkuse linnamüüriga. Just punased savimüürid, mis hommiku- ja õhtupäikeses Atlase lumiste tippude taustal otsekui hõõgusid, andsid linnale hellitusnime Al Hamra ehk Punane linn. Enne õhtusööki teeme jalutuskäigu UNESCO pärandisse kuuluvas vanalinnas ehk medinas, alustades Marrakechi sümboli Koutubia – raamatukaupmeeste mošee juurest (mittemoslemeid sinna sisse ei lasta). Sellest pidi saama islamimaailma suurim mošee ja see on muljetavaldav tänagi, mahutades 20 000 palvetajat. Ning mõistagi viib meie tee üle Jemaa El Fna – linnaelu keskmes oleva suure turuväljaku, mis on üks maailma kõige tuntumaid ja on eesõueks Marrakechi souk’ile – suurimale turule kogu Aafrikas. Turukvartali unikaalsust näitab seegi, et see kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Just selles lõputuna tunduvas lettide ja käikude labürindis saame proovile panna oma kauplemisoskuse ja lasta ennast kaasa haarata araabia turule iseloomulikest lõhnade, häälte ja värvide melust. Õhtusöök ja öömaja 2 järgnevat ööd ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

MARRAKECHHommikusöök. Päeva alustuseks külastame muinasjutulist Bahia paleed, mis on linna kolmest paleest kõige uuem ja ehitati 19. sajandil. Palee nimele kohaselt (tõlkes „hiilgav, toretsev“) on see vaieldamatult oma ajastu kõige silmapaistvam omataoliste seas Marokos. Paleed ümbritseb riigi üks ilusamaid, 8000 m² suurune aed. Suurem osa paleekompleksist kuulub aga tänasel päeval Maroko kuninglikule perele, olles ühtlasi riiklikuks esindushooneks, mistõttu see osa on külastajatele suletud. Enne lõunasööki jõuame veel imetleda Marrakechi kõige külastatuma vaatamisväärsuse – Majorelle’i aia võlusid. Marrakech on olnud sajandeid tuntud oma kaunite aedade poolest, nagu Koutoubia, Menara, Agdal ja La Mamounia, ning meie külastame neist kõige kaunimat. Uues linnajaos ehk Ville Nouvelles asuva aia rajas 1920-ndate aastate algul prantsuse kunstnik Jacques Majorelle. Kahe maailmasõja vahel loeti siinset botaanilist kollektsiooni üheks maailma parimaks. Aias elab ka arvukalt Aafrika endeemilisi linnuliike ning seda on nimetatud isegi Marrakechi paradiisiaiaks. 1955. a. avati osa aiast külastajatele. 1980. a. ostis aia koos selles asuva villaga moeajaloo suurkuju Yves Saint Laurent, kes on nimetanud seda maailma üheks kõige inspireerivamaks kohaks. Siin aias puhkab ka tema põrm. Tähelepanuväärne on villa ja aiavaaside koobaltsinine värv, mis on niivõrd eriline, et sellel on isegi oma nimi – Majorelle’i sinine. Sööme lõunat medinas traditsioonilises Maroko riad-tüüpi restoranis. Enne õhtusööki jääb aega lõõgastumiseks ja värskendavaks supluseks hotelli basseinis. Õhtusöök hotellis. Pärast õhtusööki pöördume tagasi Jemaa El Fnale ning leiame eest sootuks uue väljaku. Kaupmeeste letid on asendunud kiirkorras püstitatud toidutelkidega. Rahvahulgast ümbritsetud muusikud, kõhutantsijad, jutuvestjad püüavad igaüks oma oskustega publikut köita.

3. PÄEV

TIZI-N-TICHKA, AÏT BENHADDOU, ATLAS FILM STUDIO, TAOURIRTI KASBAH, OUARZAZATEHommikusöök. Lahkume Marrakechist ja võtame suuna lõunasse mööda iidset karavaniteed. Alustame tõusu Kõrg-Atlase mäestikku. Ületame Põhja-Aafrika kõrgeima kuru Tizi-n-Tichka (2260 m). Möödume ka berberi küladest ja näeme kohalikku elu. Suundume teisele poole Atlase mägesid. Teel avanevad kaunid vaated pidevalt muutuvale loodusele, võimsatele Atlase mägedele ja selle sügavatele jõeorgudele – kõikvõimalikes värvitoonides tugeva kurrutusega mäestik on muljetavaldav ja pakub igal hetkel uusi muljeid. Võimalusel teeme pildistamispeatusi. Külastame Maroko Hollywoodiks kutsutud Aït BenHaddou kindlusküla ehk ksar’i varemeid (UNESCO). Saharast Marrakechi viiva karavanitee äärde ehitasid kohalikud hõimud mitmeid tugevasti kindlustatud külasid, millest silmapaistvaim on Aït BenHaddou. Roosal liivakivikünkal asuvat muljetavaldavalt suurt ja võimsat kindlusküla ei nimetata asjata Maroko üheks kaunimaks arhitektuuripärliks, sest kel aega jagub, märkab selle rikkalikku ja mitmekesist arhitektuuri ja võluvaid detaile igal sammul. Ksar ja sellest teisel pool jõge asuv berberi autentne küla on üheks kõige enam filmitud paigaks Marokos. Oleme jõudnud Maroko Hollywoodi – piirkonda, mille teeb lisaks lummavatele vaadetele eriliseks sealne intensiivne valgus – ja külastame üht suurimat filmistuudiot, Atlas Film Studiot. Siin on filmitud näiteks „Araabia Lawrence“, „Kleopatra“, „Muumia“, „Niiluse kalliskivi“, „Gladiaator“, „Asterix ja Obelix“, „Troonide mäng“ jpt. Erinevate filmide tarbeks ehitatud rekvisiidid paiknevad umbes 30 000 m² alal. Saabume Ouarzazatei, kus meil avaneb võimalus nautida piltpostkaartlikku vaadet imposantsele Taourirti kasbah’ile, mis kuulus mõjuvõimsale El Glaouide perekonnale. Maailma filmitootjate ühe lemmikpiirkonna keskusena on Ouarzazate’ist saanud ligitõmbav turismisihtkoht. Siinsetes hotellides on peatunud väga paljud filmimaailma suured staarid. Õhtusöök ja öömaja ****hotellis (2-sed toad).

4. PÄEV

TODRA KURISTIK, ERFOUD, MERZOUGA, ERG CHEBBI LIIVADÜÜNIDHommikusöök. Meie teekond jätkub mööda muistset karavaniteed läbi Tinghiri oru, mis võlub oma dramaatilise iluga – avarad panoraamvaated, mis on täis pikitud hüljatud kasbah´e ja mudatellistest külasid, kivikõrb ja akaatsiapuud ning äkki hiiglaslik datlipalmioaas. Kohalikud kutsuvad seda teed 1001 kasbah’i teeks. Teeme väikese kõrvalepõike Todra kuristikku, mille sissepääsu märgistavad 300 m kõrgused meekarva kaljud, mis päikese liikumisel tekkiva varjude ja valguse mängus oma värvi muudavad. Kaljudel armastavad ronida mägironijad ning kel õnne, võib kaljude kohal näha tiirutamas Marokos laialt levinud kotkaid ja kullilisi. Oru põhjas voolab kristallselge ja kosutava veega jõgi, kohalikud kaupmehed müüvad kõikvõimalikke suveniire. Jalutuskäik kuristikus. Jõuame kõrbelinna Erfoud ja külastame kohalikku kiviraietöökoda (tasuta), et näha milliseid kivistunud imesid Atlase maapind endas peidab ja missuguseid põnevaid esemeid kohalikud meistrid neist teevad. Seejärel vahetame oma koduse reisibussi maastikuautode vastu ning suundume Erg Chebbi liivadüünidele, mis on üks kahest Maroko territooriumil asuvast ergist ehk liivakõrbest. Vaatamata külastajate rohkusele on Merzouga lähedal asuvad düünid vaikuse ja rahu oaasid. Mida lähemale Alžeeria piirile, seda kõrgemaks luited muutuvad, ulatudes kohati 150 meetrini. Sahara liivadüünid on enamikule Maroko külastajatele reisi tipphetk. NB! Kõrbesse minek eeldab vastavat mugavat sportlikku riietust, jalanõusid ja kaitsvat peakatet. Kindlasti võtke kaasa väikesed kilekotid kallima elektroonika jaoks, et neid peenikese liiva eest kaitsta. Soovijad saavad minna kaamelitega päikeseloojanguretkele liivaväljade vahele (lisatasu eest, tasumine kohapeal). Õhtusöök ja öömaja vastavalt teie valikule – kas mugavates „telkides“ või ***„hotellis“ (2-sed toad). Nii „telgid“ kui „hotellitoad“ asuvad samal territooriumil ning õhtusöök ja sellele järgnev lõkkeõhtu kohaliku muusika saatel on kõigile ühine.

5. PÄEV

ZIZI UHTORG, MIDELT, KESK-ATLASE SEEDRIMETSAD, ZADI KURU, IRFANE, FESHommikusöök. Maastikuautod viivad meid tagasi Erfoudi, kust jätkame teekonda reisibussiga. Võtame suuna põhja poole ja alustame teekonda üle Kesk-Atlase mäestiku. Läbime Zizi jõe poolt kujundatud kauni ja viljaka pinnasega romantilise teelõigu, mis jääb kahe kunstliku „värava“ vahele: lõunapoolt peetakse selleks tammiga ülespaisutatud järve ja põhjapool lõpeb see 1930-ndatel a.-tel prantslaste poolt ehitatud tunneliga. Sõidame läbi 3757 m kõrguse Jebel Ayachi jalamil asuva Midelti linnakese. Selles Prantsuse protektoraadi ajal garnisonilinna ja piirkonna halduskeskusena rajatud asulas asus Prantsuse armee eelpost lõunapoolsete mässuliste hõimude vastu. Teekonna jätkudes näeme väheseid veel säilinud Atlase seedri salusid ja teeme peatuse kunagi nii kuulsas Atlase seedrimetsas, kus elavad haruldaselt inimsõbralikud magotid ehk berberi makaagid, keda saab otse peost sööta. Ületame 2178 m kõrguse Zadi kuru. Siinkandis muide sajab talviti isegi lund. Sõidame läbi 1665 m kõrgusel mägedes asuva Maroko kõige tuntuma ja suurema suusakuurort Ifrane (berberi keeles „koopad“), kus on mõõdetud 1935. a. Aafrika külmarekord -24º C. See maaliline linnake paistab silma oma Euroopa-stiilis teravate katuseviiludega majakeste poolest ning on jätkuvalt üks külastatumaid sihtkohti. Kesk-Atlase loodepoolsed mäed ja orud suisa pakatavad rohelistest metsadest, karjamaadest, viljakatest õuna- ja veiniaedadest. Viljakas piirkond on olnud aastasadu oluline karavanitee, mille lõppsihiks oli Fès – Maroko kuningriigi esimene pealinn, mis on tuhande aasta jooksul olnud riigi poliitilise, majandusliku ja intellektuaalse elu keskuseks. Imetleme linna panoraamvaadet päikeseloojangul. Majutus ja õhtusöök 2 järgnevat ööd ****hotellis Fèsis (2-sed toad).

6. PÄEV

FÈSHommikusöök. Külastame maailmakuulsat Fèsi sini-valge keraamika töökoda ja näeme, kuidas meistrite käe all valmivad kaunid nõud ja mosaiigid. Fèsi vanalinn (UNESCO) on kõige terviklikuim keskaegne islami linn maailmas. Teeme jalutuskäigu iidses vanalinnas, kus näeb igal sammul käsitöökodasid, kaupmehi kõikvõimalikku kaupa pakkumas ning otse loomulikult läheme vaatama kuulsat parkalite ja värvalite kvartalit Chourad. Parkalid, värvalid ja nahatöötlejad on linnale au ja kuulsust toonud sajandeid. Läbime Fesi kitsaste ja käänuliste tänavate labürindid, käime ära Nejjrarine väljakul, Bou Inania medreses, al-Attarine souk’il ja imetleme väljastpoolt lääne-islamimaailma üht kõige vanemat ja olulisemat, Karaouiyne mošeed. Siinsesse palvesaali ja siseõue mahub korraga palvetama 20 000 usklikku. Siia asutati 869. a. Maroko ülikool, mis on üks maailma vanimatest ülikoolidest. Möödume kuningapaleest ja laseme ennast võluda mellah’i – kunagise juudi linnaosa – sipelgapesa sarnasest tänavaterägastikust. Meil  jääb aega ka väikeseks lõõgastumiseks hotellis basseini ääres. Õhtusöök.

7. PÄEV

VOLUBILIS, MEKNÈS, RABATHommikusöök. Sõidame Maroko kõige paremini säilinud Vana-Rooma linna Volubilisse (UNESCO). Tegemist on Maroko tähelepanuväärseima arheoloogilise paigaga, mida võib julgesti kõrvutada teiste Põhja-Aafrika kuulsamate roomlaste asundustega Tuneesias, Alžeerias ja Liibüas. Üllatavalt hästi on siin säilinud basiilika, triumfikaar ja kapitooliumi templite sambad. Erilist tähelepanu väärivad aga ülikute villade värvikirevad mosaiigid. Sõit Meknèsi. Sultan Moulay Ismaїl tegi sellest 17. sajandil võimule saades oma valitsejalinna, ehitades seda üles tervelt pool sajandit. Seni Fèsi varju jäänud uude pealinna toodi vääris- ja ehitusmaterjale nii muistsest Volubilisest, Marrakechi el-Badi paleest kui ka mujalt. Nendest kerkisid paleed, mošeed, linnamüürid ja väravad. Näeme hiigelsuuri Bab Mansouri väravaid, mida on kujutatud paljudel Maroko postkaartidel. Meknès oli turvaline linn, sest selle ümber lookleb kokku koguni kolm müüri: lisaks 40 km pikkusele linnamüürile ümbritses kahekordne müür ka valitsejapaleed. Sõit Maroko pealinna Rabatti, mis on elanike arvu poolest teisel kohal Casablanca järel. Tänase Rabati (tõlkes „kindlus“) kohal asus juba 8. saj eKr foiniiklaste rajatud asula nimega Chellah. Rabat asub Atlandi ookeani rannikul Bou Regregi jõe suudmes ja selle teisel kaldal asub Rabati igipõline rivaal – Salé, mis sai endale nime 40 a eKr roomlaste poolt tänase Rabati asukohale rajatud Sala Colonia järgi ja millest tänaseks on saanud pealinna osa. 12. sajandil käivitati Rabatis suurejoonelised ehitustööd ja linnast pidi saama Ribatu el-Fath ehk Võidu kants, kuid kaliifi surm tõmbas ehitushoole pidurit ning nõnda jäi lõpuni ehitamata ka maailma suurimaks kavandatud mošee ja selle minarett – Hassani torn, mis isegi poolikuna on jäänud Rabati sümboliks. Suurejoonelisel väljakul asub lisaks veel kuningas Muhamed V mausoleum. Siia on maetud ka teised kuningliku perekonna liikmed, sh eelmine kuningas Hassan II. Jalutame 12. sajandil Atlandi ookeani kaldale rajatud Oudaїa kasbahis, mis on oma nime saanud 19. sajandil siia asunud mässulise udaia hõimu järgi. Tänapäeval kuulsa sinivalgete majakestega välisilme võlgneb kasbah 17. sajandil Hispaaniast siia pagendatud mauridele. Külastajad armastavad seda paika nii rahuliku ja romantilise miljöö kui ka suure ja kauni Andaluusia aia ja armsate kohvikute pärast, kus pakutakse hõrke Maroko suupisteid. Õhtusöök ja öömaja ****hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

CASABLANCAHommikusöök. Jätkame teekonda Casablanca poole. Casablanca (hispaania keeles „valge linn“) on alates Prantsuse koloniaalvõimu kehtestamise ajast aastal 1912 olnud Maroko tõeliseks majanduslikuks pealinnaks, kuigi riigi halduspealinn asub Rabatis. Casablanca ühendab ida ja läänt, uut ja vana, euroopalikku ja orientaalset. See on segu vanast Maroko-stiilis arhitektuurist ja muinasjutulisena mõjuvast medinast, millele annab uue ajastu rütmi 20. saj prantslaste moodne nägemus kaasaegsest linnast – uhked rõdudega villad, uut tüüpi kortermajad, promenaadid. Isegi kui see linn ei sära täna enam kõikjal vastu lumivalgena, ei kahanda see tema sarmi. Tutvume linna tähtsamate vaatamisväärsustega. Külastame kuningas Hassan II mošeed, mille 1993. a valminud kompleks hõlmab 9 hektarit ning mille 200 m kõrgusest minaretist näitavad kaks laserkiirt 30 km kaugusele Meka suunas. Sellesse mošeesse läheme ka sisse. Peatume Muhhamed V väljakul ja kuningapalee juures (erandkorral kui kuningas on palees, võib värav olla suletud). Külastame Habous’ kvartalit, prantslaste poolt 20. sajandi 20–30ndatel rajatud “uut medinat”, mis oma kitsukeste tänavate, väikeste väljakute ja souk’iga on suutnud tabada idamaise linna sügavamat olemust. Enne lennujaama minekut jääb veel aega ka viimasteks sisseostudeks. Transfeer lennujaama.

9. PÄEV

Lend Casablanca-Frankfurt kl 01.15–05.40; Frankfurt-Tallinn kl 09.40–13.00. (NB! Kohalikud ajad. Kontrollige palun lennuaega paar päeva enne reisi). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

ÕPPEREISI MAKSUMUS : 1690 € Kui ühest asutusest/ perest    2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %.  Tasumine Vilko koolitusarve alusel. P.S. Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Casablanca-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 99 € (23.05.2024 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad  hotellides koos hommiku- ja õhtusöökidega vastavalt programmile (õhtusöögi juurde joogid ei kuulu)
  • maastikumasinatega sõit kõrbesse 25 € inimene
  • kohalik buss ringreisiks
  • kohalik litsenseeritud giid
  • eestikeelne giid-reisijuht Tiina Niitvägi-Hellamaa ja ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

P.S. Lisatasu eest ühene majutus u 200 €

NB! Kindlasti  ISE  teha  tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

KAASA: EV pass, mis peab kehtima vähemalt 3 kuud pärast reisi (halli passiga Marokosse ei saa). Maroko raha saab vahetada ainult kohapeal, kaasa eurod (pankades kohalikku raha tagasi eurodeks vahetada ei saa, võimalik ainult lennujaamas, kus on üsna kõrge komisjonitasu). Kõikides hotellides ei pruugi olla fööne, palume sellega arvestada.

Palume arvestada ka sellega, et Maroko 4* hotellide standard on Kesk-Euroopa omast mõnevõrra tagasihoidlikum.

 

Lendudel teenindab Lufthansa ja Discover AirlinesPardal pakutakse tasuta vett ja šokolaadi (va Frankfurt-Marrakech lennul). Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:   gunnar@vilkokool.ee    või mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

muuseumid ja teised programmiga seotud vaatamisväärsused kokku 47 €
kaameliretk kõrbesse 18 €
jootrahad bussijuhile ja kohalikule giidile 25 €

1 MAD = u 0,09 €

 

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. kevade seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.