Õppereis Araabia Ühendemiraatidesse (Dubai) ja Omaani: ARAABIA ÜHENDEMIRAATIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab koolivaheajal, 14.-21. oktoobril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid 8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Araabia ÜhendemiraatidesseDubaisse  ja soovi korral ka Omaani

ARAABIA ÜHENDEMIRAATIDE AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 

 

 

Araabia lahe lõunapoolsel kaldal paiknev Dubai on särav ja luksuslik linn, mille sümboliks on taevasse pürgivad kõrghooned. Seitsmest emiraadist suuruselt teine (3900 km²), imedemaa kõrbes, mis üllatab, hämmastab ja kütkestab. Linnast väljaspool laiub elutu kõrb, kus asustus on väga hõre. Moslemite maana allub Dubai rangetele reeglitele. Alkoholi tarbimine ja kättesaadavus on tehtud raskeks kui mitte võimatuks. Tänaval ei näe euroopalikult paljastatud käsivartega ja lühikeste pükstega kohalikke inimesi. Turism on oluline sissetulekuallikas ka väga jõukal maal ja külaliste suhtes on olemas teatud mööndused. Dubai on äärmiselt turvaline riik, kus suhtlemiskultuur on eriti kõrge. Oluline on austada kohalikke kombeid ja selle eest tasub Dubai sind väga meeldiva ja unustamatu puhkusega.



1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti juures kl. 10.30. Lend Tallinn-Istanbul kl. 12.35-16.10; Istanbul-Dubai kl. 18.55-00.25 (NB! Kohalikud ajad! Kontrollige palun lennuaegu paar päeva enne reisi). Maale sisenemise passiformaalsuste järel transfeer hotelli. Majutus kõik 6 ööd Wyndham Dubai Marina ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

HommikusöökVaba päev puhkuseks. Päikest saab nautida kas hotelli basseini ääres, mererannas või veepargis. Randades saab rentida lamamistooli (15-20 AED) ja päikesevarju (10-20 AED). Õhtul soovijatele (lisatasu eest) veereis traditsioonilise araabia paadi dauga koos õhtusöögiga. Kahetunnise sõidu ajal saate nautida hõrgutavaid roogi ja kauneid vaateid ning kuulata mahedat Araabia muusikat, vaadata traditsioonilisi esinejaid.

3. PÄEV

Hommikusöök. Dubai linnaekskursioon kohaliku inglisekeelse giidi saatel, mille käigus näeme nii vanemat kui ka uut linnaosa. Päeva alguses külastame vana Dubaid, kust kunagi sai linn alguse. Kõrvuti eksisteerib pillavalt ülimoodne ärimaailm ja moslemlikult sügav vaoshoitus. Vana ja ehe Bastakiya kvartal, kus on taastatud ajaloolised, võluvate siseõuedega majad. Siin asub liivakarva 180 aasta vanune Al Fahidi kindlus, algselt Dubai kaitse eelpost ja nüüdne Dubai muuseum. Saame ülevaate kõrberahva beduiinide elust ja uue ajastu algusest, mil väikesest rannakülast kasvas välja maailma suurlinn. Külastame traditsioonilist araabia maja-kultuurikeskust. Sõidame traditsioonilise abra-paadiga Creeki abaja teisele kaldale, meeliülendavalt lõhnavale vürtsiturule ja säravale kullaturule. Seejärel sõidame maailma kõige suurema kaubandus- ja vabaajakeskuse Dubai Malli  Nüüd on seal avatud ka eestlastele kuuluv Pavlova kohvik. Mallis asub maailma kõige suurem akvaarium, mille hiigelsuur sein (akrüülpaneel 32,88 x 8,3 m) avaneb kaubanduskeskuse aatriumi, nii et näha on nii kalad kui mõnikord ka kalu toitvad akvalangistid. (Mõnel järgneval päeval võivad soovijad külastada nii kohvikut kui akvaariumit koos veealuse tunneli ja korrus kõrgemal asuva zoopargiga). Malli kõrvale rajatud kunstjärves asub maailma suurim laulev purskkaev, mis paiskab vett kuni 150 m kõrgusele. Alates kella 6-st õhtul saab siin iga poole tunni tagant näha valgustatud veejugasid tantsimas erinevate araabia rütmide ja tuntud klassikaliste lugude saatel. Sama keskuse alumiselt korruselt pääseb ka maailma kõige kõrgemasse ehitisse – 828 m kõrgusesse Burj Khalifa torni. Sõidame kiirliftiga üles 124-ndale korrusele (sissepääs lisatasu eest, vajalik ettetellimine) ja naudime 425 m kõrguselt avanevat meeliköitvat panoraami. Ülalt saame ettekujutuse selle Pärsia lahe kaldal asuva hiigellinna suurusest. Ilusa ilma korral näeme sealt ka kunstlikke saari Maailm ja Palm Jumeirah. Need saared võiks väärida kaheksanda maailmaime tiitlit kui üks suurimaid inimese kujundatud maastikke. Peale lõunapausi (kaubanduskeskuses) imetleme Uues Dubais oleviku hiilgust ja maailma rikkaima maa luksust. Ranna ääres avaneb vaade ulmelisele arhitektuurisaavutusele, purjekat meenutavale Burj Al-Arab (araabia torn) 7-tärni hotellile. Hotelli kõrval asub tuntud Wild Wadi veepark ja ka Madinat Jumeirah, araabia-teemaline turuga vabaaja- ja meelelelahutuskompleks. Imetleme pilvelõhkujatega Marina linnaosa, kus kõrghoonete ees ilutsevad suuremad ja väiksemad jahid. Teeme tiiru ka Palmisaarele.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Dubais on tegevust kogu perele. Võite külastada veeparki või delfinaariumi või veealust akvaariumi. Pealelõunal soovijatele kõrbesõit koos õhtusöögiga (lisatasu eest). Emiraatide kõrb on võrratu ning selle tekstuure ja toone nägemata jääks meie reis poolikuks. Sõita kinniste džiipidega majesteetlikus kõrbes mööda kauneid liivaluiteid, mis on üks ehedaim elamus sellel reisil. Pärast põnevat sõitu võtame korraks aja maha. Beduiinide laagriplatsil naudime eksootilist barbeque õhtusööki. Peale toitvat söömaaega pakuvad meile elamust kõhutantsijad. Soovijad võivad mõnusasti shisha (vesipiibu) telgis aega veeta. Naised saavad lasta endale kaunid henna joonistused kätele maalida või araabia traditsioonilisi rõivaid selga proovida. Saab ka kaameli seljas sõita.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele poolepäevane väljasõit (lisatasu eest) Pärsia lahe ääres asuvasse Sharjah’i emiraatiSee on AÜE suuruselt kolmas emiraat, mille samanimeline pealinn on värvikas ja põnev kultuuri- ning pärimuskeskus. Juba vanast ajast peale on Sarjah üks rikkamaid linnu regioonis ja enne 19. sajandi algust oli see üks tähtsamaid sadamalinnu araabia riikides. Sharjah on end naabruses asuvast finantskeskusest, Dubaist, eristamiseks pühendanud rohkem tähelepanu kultuurile. Linnas asub mitmeid muuseume ja kunstigaleerisid. Sharjah on olnud nii Araabia kultuuripealinnaks kui ka islami kultuuripealinnaks. Sharjah uuemas osas näeme kuningas Faisali mošeed, mis on Sharjah kõige suurem mošee ja ehitatud Saudi Araabia kuninga auks. Khalidi laguuni kaldal seisab elegantne Al Noori mošee, mille lasi ehitada praeguse emiiri naine. Jalutame ka populaarsel Al Majazi Peatume pildistamiseks. Külastame Islami Tsivilisatsiooni Muuseumi, kuhu on koondatud rikkalik kogu islami maade kunsti kogu maailmast. Lisaks saab seal tutvuda islamimaade teaduse, islamiusu jms. Külastame traditsioonilist turgu – Blue Souki või lähedalasuvat puuvilja- ja kalaturgu. Lõunasöögi paus. Tagasisõit Dubaisse.

6. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev. Ostlemishuvilised võivad metroo või taksoga sõita mõnda suurde kaubanduskeskusesse, kust saab osta kõike, mida hing ihaldab. Soovijatele (lisatasu eest) päevane väljasõit Omaani Musandami poolsaarele (NB! PASS KAASA). Sõidame piki Pärsia lahe kallast Omaani piirile. Peale piiriületust viib kaunis mägede ja mere vahele surutud maantee meid Musandami pealinna Khasabi. Teeme 6-tunnise dau-kruiisi Khor ash-Shami lahel. See Norra fjorde meenutav kõrgete kallastega laht on üks kaunimaid rannikupiirkondi Araabia poolsaarel ja siin on suur tõenäosus näha ka delfiine. Teeme peatused Telegraafi ja Seebi saarte juures, kus on võimalus ujuda ja snorgeldada ookeani kristallselges vees, buffee lõunasöök.

7. PÄEV

Hommikusöök. Vaba aeg puhkuseks. Kell 10.00 lahkume hotellist. Sõit AÜE pealinna, lummavasse Abu Dhabisse. Seda säravate pilvelõhkujatega ääristatud linna nimetatakse ka Lähis-Ida Manhattaniks. Selles riigi poliitilises- ja majanduskeskuses ilutsevad uhked pilvelõhkujad, liivased rannad ja rohelised linnapargid. Sõidame üle Yasi saare, millest on saamas Abu Dhabi suurim vabaaja-, meelelahutus- ja ostukeskus. Just siin asub Abu Dhabi F1 ringrada ja maailma suurim siseruumides olev lõbustuspark, Ferrari World. Möödume hiiglaslikust 114 kupliga majesteetlikust ja luksuslikust paleehotellist, Emirates Palace, mille interjöör on kujundatud kulla ja marmoriga ning lagedes ilutseb kokku 1002 Swarovski kristallidega kaunistatud lühtrit. See ei ole mitte tavaline luksushotell, vaid võimas palee, kus peatuvad külalised saavad nautida vaid parimat ning tõeliselt kuninglikku teenindust. Sõidul mööda tuntud mereäärset kaldapealset, mis kannab Corniche’i nime, saame veelgi parema ettekujutuse sellest imelisest saarlinnast. Vaba aeg lõunasöögiks. Käime Abu Dhabi vabaõhumuuseumis. Sealses traditsioonilises beduiinide külas saame ülevaate nende möödunud aegade elust ja tegemistest, mis on eksponeeritud erinevatel stendidel, fotodel ning kostüümide, ehete ja tarbeasjade väljapanekul. Külastame riigi suurimat, Šeik Zayedi mošeed. Erinevaid islami arhitektuuri stiile ühendav kaunis kompleks mahutab kuni 40 000 palvetajat ning selle ehitamiseks ja kaunistamiseks on kasutatud materjale kogu maailmast. Palvesaali katab maailma suurim käsitsi valmistatud vaip ning valgustavad maailma suurimate hulka kuuluvad kroonlühtrid. NB! Mošeesse pääsemiseks tuleb kanda sobivaid riideid. Naistel vabalt langevad pikad püksid või seelik ja pikkade käistega läbipaistmatu pluus ning rätik. Meestel pikad püksid. Õhtusööki võib süüa ja viimaseid ostusid sooritada Marina Malli kaubanduskeskuses. Seejärel alustame sõitu Dubai lennujaama.

8. PÄEV

Lend Dubai-Istanbul kl. 02.05-05.45; Istanbul-Tallinn kl. 08.15-11.40Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 1890 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %)  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi ka reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Istanbul-Dubai-Istanbul-Tallinn
  • lennujaamamaksud 273 € (08.11.2023 seisuga, võivad muutuda)
  • toitlustus lennukis
  • transfeer lennujaam-hotell-lennujaam
  • öömaja ****hotellis  koos hommikusöögiga (2-sed toad)
  • kohalik buss vastavalt programmile
  • Dubai ekskursioon kohaliku ingliskeelse giidiga
  • eestikeelne tõlk-reisijuht Reet Sõrra
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Hind ei sisalda  muuseumide ja tasuliste objektide pileteid!

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

Wyndham Dubai Marina Hotel**** asub Dubai Marina linnaosas. Hotellil on katusel panoraamvaatega välibassein, jõusaal, restoranid, baarid, spa ja saun. Kõigi mugavustega tuba: dušš, WC, konditsioneer, TV, minibaar, seif, tasuta WI-Fi. Lähedal asub metroopeatus, trammipeatus, Marina Mall, Marina Yacht Club, Marina promenaad ning rand. http://www.wyndhamdubaimarina.com/

HINNA SEES:

LISATASU EEST (2022.a. seisuga, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • 2. p. jõekruiis dau laevaga (u. 2 tundi) koos õhtusöögiga 70 €,
  • 4. p. kõrbesõit koos õhtusöögiga 90 €,
  • 5 p väljasõit Omaani koos dau-kruiisiga Khasabist, buffee lõunasöök 190 €,
  • Burj Khalifa torni pääse 46 €
  • väljasõit Abu Dhabi 85 €
  • kohustuslik turismimaks Dubais 16 €
  • ühene majutus u 550 €

NB! Kõigi AÜE teenuste hinnad on fikseeritud dollarites. Kui reisi lõppsumma tasumise ajaks on USD/EUR kurss oluliselt muutunud, arvutame hinnad ümber ja palume reisijatel võimalik vahe lisaks tasuda.

VIISAINFO: Eesti kodanikud saavad tasuta viisa saabumisel piirilt.

KAASA: EV pass kehtivusega vähemalt 6 kuud pärast reisi. NB! Ainuke kehtiv reisidokument on pass. Lastele palume lisaks kaasa võtta ka sünnitunnistus. Passis ei tohi olla Iisraeli viisa või Iisraeli sissesõidu- või väljasõidutemplid! Halli passiga viisat saada ei ole võimalik.

Mugavad rõivad looduses viibimiseks ja džiibisõitudeks, samuti ujumisriided (naistel lubatud trikoo ja meestel rannapüksid). Soovitame riietuda tagasihoidlikult, õlad ja põlved peaksid olema kaetud. Päikesekreem.

*Dubais on kasutusel Suurbritannia 3-haruline lapikkontaktidega pistik, kaasa võtta adapter.

Lendudel teenindab Turkish Airlines. Pardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 30 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga kuni 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Mugavad rõivad looduses viibimiseks ja džiibisõitudeks, samuti ujumisriided (naistel lubatud trikoo ja meestel rannapüksid). Soovitame riietuda tagasihoidlikult, õlad ja põlved peaksid olema kaetud. Päikesekreem.

*Dubais on kasutusel Suurbritannia 3-haruline lapikkontaktidega pistik, kaasa võtta adapter.

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post: gunnar@vilkokool.ee või mob 52 68031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Dubai  abra paadi pilet 3 €
Dubai Malli Akvaarium + Veealune zoopark 100 AED
Wild Wadi veepark 275 AED üle 1,1 m pikkustele, 245 AED alla 1,1 m pikkustele
Metroo päevapilet 14 AED
Takso al. 10 AED

*Dubais kehtib Araabia ÜE dirham. 1 EUR on 4,3 AED . Kohalikel turgudel on maksevahend AED, USD või EUR.
*Dubais on kombeks teenindajatele anda jootraha, palume jootrahadeks arvestada u 20 USD.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.