Koolitusreis Kreeta saarele: KREETA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  1.-8. oktoobril 2024  kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid   8-päevase õppereisi (lennuk, kohapeal buss)  Kreeka saarele Kreetale  

 

KREETA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 6 vaba kohta!

Kreeta on Kreeka suurim ning Vahemere suuruselt viies saar. Siin avaneb teil võimalus avastada iidsete tsivilisatsioonide jälgi, nautida imekauneid randu, muljetavaldavaid mägesid, viljakaid orge ning saada osa rikkalikust toidukultuurist. Kreetaga on seotud paljud Vana-Kreeka müüdid ja legendid, mis on ajalooga nii tihedalt läbi põimitud, et ei olegi enam võimalik vahet teha, mis on tõde ja mis väljamõeldis. Kreeta maastik on segu sinisest merest, tumedalt kõrguvaist mägedest, viljakalt rohelevatest tasandikest ja päikeses hiilgavaist lubjatud majadest ja arvukatest kirikutest.

Teekond

 

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures kl …. Otselend Tallinn-Iraklion kl … (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige paar päeva enne reisi). Transfeer Rethymnoni hotelli. Majutus järgnevad 7 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Kuigi ametlikuks pealinnaks on Iraklion, peavad paljud kreetalased just Haniat kogu saare keskuseks. Selle väga pika ajalooga linna saatus on olnud tõepoolest murranguterohke ja pikka aega oli see saare tähtsaimaks sadamaks ja administratiivseks keskuseks nii veneetslaste kui ka Osmanite impeeriumi ajal. Nagu ikka sadamalinnades, on ka siin elanud kõrvuti erinevad kultuurid ja rahvad: kreeklased, türklased, juudid. Hania on ehitatud iidse Kydonia linna kohale. See paik oli asustatud alates neoliitikumist ja läbi kõigi minoosse perioodi etappide. Sadamast ida pool asuvalt Kasteli künkalt leitud keraamika on varaseimaid tunnistusi inimese kohalolekust ja tegevusest Kreetal. Kydonia arenes väga oluliseks Minose tsivilisatsiooni keskuseks ja oli kuulus justnimelt oma keraamika poolest. Atraktiivne vanalinn võlub värviliste fassaadide, rohelusse uppuvate siseõuede ja salapäraste võlvialustega. Jalutuskäik mööda vanalinna tänavaid vana linnamüüri sees olevasse vanasse sadamasse. Vaba aeg mõnusaks olemiseks vanalinnas. Sõit tagasi Rethymnosse. Jalutuskäik ilusas, rikkaliku ajalooga vanalinnas. Kitsaid kalderim’e raamistavad lummavad vaated 16. sajandil veneetslaste poolt rajatud Türgi arhitektuuri mõjutustega renessanssiaegsele vanalinnale. Siia jäävad kuulus Rimoni purskkaev ja omaaegse kõrgklassi puhkepaik Longia (Loggia), kus tänapäeval on linna näitustehall. Paleokastro mäe kindluse juurest avaneb kaunis panoraam üle kogu linna. Sadamat ümbritsevad mõnusad tavernid ja kohvikud, kus käib lakkamatult vilgas elu.

3. PÄEV

Hommikusöök. Täna teeme väljasõidu lääne poole. Gramvousas paiknev Balose laguun on üks kauneimaid laguune Kreetal. Öeldakse, et siin on meri vikerkaarevärvi. Laevasõit Kissamou sadamast Gramvousa saarele. Mäetipus 137 m kõrgusel asub kunagine Veneetsia kindlus, mis rajati 1579. aastal ning mida kasutati pelgupaigana 400 aastat. Kõndige mööda treppe üles, klõpsige pilte ja lihtsalt nautige. Kui te ei venita, jõuate ehk veel ühe supluse teha enne laevale tagasiminekut. Laev viib meid kristallselge helesinise veega eksootilissse Balose randa, mida peetakse Kreeta üheks parimaks rannaks. Ümbritsevatelt mägedelt ranna suunas kiigates jääb tunne nagu oleks tegu laguuniga. Rannas on omanäoline roosakas liiv miljonite purustatud merekarpide tõttu. Aeg puhkuseks. 

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame puhkama maailma parimate randade hulka arvatud Preveli randa. See on üks ilusamaid randu Kreetal. Bussisõit saare lõunakaldale Damnoni sadamasse. Paadisõit Preveli palmiranda (paati on vaja minna jalgsi läbi madala vee). Siin leiate kauni ranna ja mageveeoja. Laguuni kõrval olevat ala hüütakse põhjusega „palmimetsaks“. Tõusude ja langustega jalutuskäik mäele kestab pool tundi (mugavad jalanõud!) ja on seda väärt. Ilusad vaated lahele. Peale lõunat laevaga tagasisõit Plakiasse. Tagasiteel hotelli sõidame ka Kourtaliotiko kuristiku juurde, kus on ilusad kosed. Teeme väikese matka, et neid näha.

5. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest, ettetellimisel). Metsadest ja mägedest varjatud Arkadi klooster asub suurematest keskustest eemal. 19. sajandil kui puhkes kreeklaste vabadusvõitlus Osmanite impeeriumi vastu, liitus sellega ka Kreeta ja just Arkadi kloostrist kujunes vastupanu peamine tugipunkt. 1866. aastal Kreeta ülestõusu päevil oli siia varju tulnud ligi 950 inimest, enamasti naised ja lapsed. Arkadi klooster on kreetalaste patriotismi ja kangelaslikkuse sümbol – võideldi viimse hingetõmbeni ning kui mehed olid surmatud, otsustasid naised-lapsed vabasurma minna, meelitades türklased püssirohukeldrisse ja ohverdades end püssirohutünni süüdates, võttes niimoodi elu endilt aga ka hulgalt vaenlastelt. Seejärel sõidame Matalasse, mis pakub meile suurepärase võimaluse mõnusaks rannapuhkuseks ja lõunapausiks. Matala kujunes 1960-ndatel aastatel hipide kommuuniks Kreetal ning mõnedki neist elavad siin tänini. Teeme peatuse ka kaunis Spilis, mille nn maamärgiks on peapurskkaevud. Tegemist on 25 rivistatud lõvipea kujulise purskkaevuga, millest voolab mikrometallidest tulvil alati 13-kraadine vesi. Kohanimi tähendab kreeka keeles koobast ja see tuleb omakorda erilisest leiust – nimelt leiti ühest sealsest koopast kauni Veneetsia-aegse linnakese keskväljakul asuvad mitmed traditsioonilised tavernid ja käsitööpoekesed.

6. PÄEV

Hommikusöök. Tänase päeva veedame looduses. Argyroupolis on külake kunagise antiikaja kuulsa linna Lappa asukohal. Selle vaatamisväärsusteks on kabelid ja Agia Dynami kabelist väljuv vesi, mis moodustab palju väikeseid jugasidVeski ümbruses on mitmeid taverne. Sõidame küngaste vahel asuva ilusa Kournase järve juurde. See on Kreeta suurim mageveejärv. Järv ja selle lähiümbrus kuulub Natura 2000 kaitse alla. Vastavalt kellaajale ja päikesevalgusele muudab järvepind oma värvust. Saab teha jalutuskäigu ümber järve, sõita järvel vesijalgrattaga või supelda. Sõites teed mööda 15 minutit ülespoole, jõuame Kournase külla, mis asub 200 m kõrgusel Dafnomadara mäe (1680 m) jalamil. Vanad majad, külaväljak, kohvik ja pottsepatöökoda. Külas on keraamikakeskus. Aeg lõunasöögiks. Külastame Kanakise oliiviõlitehast, kus saame ülevaate oliiviõli saamise protsessist ja soovi korral ostame kaasa ka kvaliteetseid kohalikke tooteid.

7. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijad saavad sõita (lisatasu eest, ettetellimisel; minimaalne inimeste arv 14) matkale (3 km) Myloi kuristikku. Suurepärane ekskursioon neile, kes armastavad matkataRohelise loori all peidus, üsna Rethimno lähedal, on kuristik, mida kutsutakse Myloi ehk Veskite kuristik. Tegemist on nii kohalike kui turistide poolt armastatud looduslikult kaunite matkaradadega, kus veel tänapäevalgi võib leida veskeid. Kokku on neid kuristikus 30. Kuristik varjab veel mitmeid kirikuid ja kabeleid. Loodus on seal tõesti muljetavaldav, tohutu suured mooruspuud ja küpressid, aga ka viljapuud ja taimed, mis on sinna saanud inimtegevuse tagajärjel. Maapind on kaetud õitsvate metsalillede ja madalate puhmastega nagu vaibaga. See paik on tõesti rohkelt õnnistatud, sest lisaks lopsakale loodusele, pesitsevad seal mitmed eri linnuliigid. Lisaks arvututele laululindude helidele võib külastaja kuulda öökulli ja metstuvide huikeid. Matkal kohtame koskesid ja teisi veesilmasid. Lõunasöök kohalikus tavernis (hinnas). Seejärel veel väike jalutuskäik.

8. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Iraklioni. Saare kuulsaim vaatamisväärsus on Knossose palee. Umbes 4000 aastat tagasi valitses Kreeta saart legendaarne kuningas Minos, kelle järgi Kreeta kultuuri nimetatakse ka Minose kultuuriks. Juba Homeros ülistas Kreeta paleede suurust ja uhkust ning kuningas Minose võimsust. Kõige suurem, keerulisem ja toretsevam paleedest on Knossos, mis laiub rohkem kui 20 000 ruutmeetril ning koosneb sadadest paraadõue ümber koondatud ruumidest, mille hulgas on troonisaal, sammassaalid, vaateterrassid ja isegi vannitoad. Legendi järgi ehitati palee nii keeruliseks, et mitte keegi sealt kunagi väljapääsu ei leiaks. Sellises labürindis olevat elanud tuntud müüdi järgi kohutav elukas Minotaurus, inimese keha ja härja peaga. Talle olevat söötnud kuningas Minos oma vaenlased. Tänapäeval on osa paleest taastatud, kohati kuni viiekorruselise palee moodustavad paljud koridorid, käigud, ligikaudu 1400 freskoga kaunistatud ruumid ja trepid. Jalutuskäik Kreeta pealinnas Iraklionis. See on kaunis sadamalinn, mille kaide ääres seisavad ankrus nii moodsad parvlaevad kui kaluripaadid. Vaba aeg. Soovi korral võite külastada Iraklioni arheoloogiamuuseumi, mis on pühendatud Minose tsivilisatsioonile. Siin hoitakse väljakaevamiste leide nii Knossosest kui ka mujalt üle Kreeta. Transfeer lennujaama. Otselend Iraklion-Tallinn kl ….. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.
MAKSUMUS: 1480 €    Kui ühest asutusest vähemalt 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel. Koolitusest loobumise korral raha ei tagastata, kuid võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid otselennule Tallinn-Iraklion-Tallinn koos lennujaamamaksudega 32 € (29.08.2023 seisuga,võivad muutuda)
  • öömajad **** hotellis koos õhtusöökidega ja hommikusöökidega  (2-sed toad)
  • transfeer lennujaamast hotelli ja tagasi
  • tellitud buss hinna sees olevatele väljasõitudele ja turismimaks
  • Laevasõit Gramvousa saarele ja Balose randa,
  • Knossose palee kohalik giiditeenus
  •  eestikeelne giid-reisijuht  Leelo Viita
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta.
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi-  hinnad- 2020 andmed):

  • Gramvousa saare väljasõidul söök laevas 12 €,
  • väljasõit 5. päeval 59 € (kloostri sissepääs hinnas) (toimub kui ette on tellinud vähemalt 16 inimest),
  • 7. päeval Myloi kuristiku väljasõit + mäesaatja 54 € (toimub kui ette on tellinud vähemalt 20 inimest),
  • ühene majutus 4* hotellis u 370 €

4* hotell Theartemis koos hommiku- ja õhtusöögiga https://theartemis.gr/  Kesklinna ja rannapromenaadi lähedal asuv hotell. Valge liivaga randa 200 m. Välibassein, restoran, kohvik, baar. Konditsioneeriga tubades minibaar, seif, SAT TV, veekeetja, külmkapp, vannitoas föön.

Tšarterlend. Lendu teenindab Heston Airlines. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 20 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x20 cm ja kaaluga 8 kg.

Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Kindlasti palume ise juurde teha reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannasussid, rannarätik, mugavad jalanõud ekskursioonidel käimiseks. Samaria jaoks soovitame võtta mugavad ja kindlalt jalas püsivad jalanõud, sest matk viib mäest alla. Kirikute-kloostrite külastamisel peavad naistel olema kaetud põlved ja õlad, meestel jalas pikad püksid!

 

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee,   mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Knossose palee 15 € / 8 € üle 65a / kuni 25a TASUTA
Iraklioni Arheoloogiamuuseum 12 € / 6 € üle 65a / kuni 25a TASUTA
Kreekas on kombeks jätta bussijuhile jootraha, selleks võiks arvestada 10 €.
ITIC kaardi omanikele kehtib mõnikord soodushind. ISIC kaardiga on vaatamisväärsused ja muuseumid tasuta.
Üle 65a soodustused kehtivad ainult ID-kaardi ettenäitamisel.NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a.  seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.