Õppereis Kanaaria saartele: LANZAROTE JA FUERTEVENTURA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS- JA SOTSIAALSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  3.-10. novembril 2024 koostöös reisifirmaga Tensi Reisid  8-päevase õppereisi (lennuk, kohapeal buss)  Kanaaria saartele  Lanzarotele ja  Fuerteventurale

LANZAROTE JA FUERTEVENTURA  AJALUGU, KULTUUR  NING HARIDUS- JA SOTSIAALSÜSTEEM

Veel 8 vaba kohta!

Lanzarote on kindlasti üks kõige omapärasemaid ja huvitavamaid Kanaari saari. Saart ilmestab ebamaiste vulkaaniliste vormide ja värvidega kuumaastik. See on omanäoline, hämmastava maastikuga ning üllatusi täis saar. Siin saarel ei ole peaaegu mitte miski nii, nagu alguses tundub! Tema vulkaaniline, vähese rohelusega ning kuumaastikku meenutav maastik võtab alguses sõnatuks. Samas juba esimestel päevadel saab selgeks, et tegemist on üsna mitmekesiseid võimalusi pakkuva, ning samas mõnusalt kompaktse saarega. Siin jätkub tegevust kõigile. Lanzarote madalate valgete majadega väikelinnad ja külad harmoneeruvad ideaalselt ümbritsevate roheliste aedade ja tumeda laavapinnasega. See saar on turismi arengu kõrgaegadel jäänud äärmiselt inim- ja keskkonnasõbralikuks paigaks. Selle eest tuleb tänada saarelt pärit maailmakuulsat arhitekti César Manriquet, kelle kontseptsiooni järgi on saar väga oskuslikult ja loodust säästvalt muudetud piltlikult öeldes üheks suureks vabaõhumuuseumiks. Kõik, mis vaatamist väärib, on nauditaval esteetilisel tasemel esile toodud. Kogu saarel võib näha visionäärist kunstniku, arhitekti ja keskkonnakaitsja César Manrique’i mõjutusi. Ta päästis Lanzarote ka ohjeldamatute arenduste laastamistöödest. Tema harukordsed teosed rõhutavad saare ainulaadset geoloogiat ja on nüüd turistide peamisteks vaatamisväärsusteks.

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas …… kl 05.10. Otselend Tallinn-Gran Canaria kl 07.10-11.35. (NB! Kohalikud ajad, lennuajad võivad muutuda, palun kontrollige paar päeva enne reisi.) Öömaja Gran Canarial ***/****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

SÕIT LANZAROTELE – CÉSAR MANRIQUE’i MAJAMUUSEUM – ARRECIFEHommikusöök. Transfeer lennujaama. Lend Gran Canaria-Lanzarote kl….. Alustame saarega tutvumist külastades Tahiches asuvat César Manrique’i majamuuseumi. Siin  saame ülevaate kohaliku kangelase, kuulsa kunstniku ja saare peaarhitekti elust, kes võitles saare traditsioonilise ja keskkonnasõbraliku arendamise eest. Kunstnik rajas oma maja 1968. a. laava poolt moodustunud tunnelite ja lõhkenud laavamullide sisse. See maja oli tema unistus – elada loodusele lähedal, sinimustade laavajõgede vahel, ja toetada oma ehitusega loodusega harmoneeruvat arhitektuuri. Allpool põrandat asuvad viis 5-meetrise läbimõõduga vulkaanilist „mulli“, mis on omavahel ühendatud tunnelitega. Igal mullil on oma basalt-trepp, mis viib ülemisele tasandile. Avarad terrassid ja aed hiiglasliku vulkaanilisest kivist ja keraamilistest plaatidest pannooga. Edasi sõidame saare pealinna Arrecifesse. Linna asutamise põhjuseks oli järjest laienev ülemerekaubandus. Sagedaste piraadirünnakute tõrjumiseks ehitati pealinna mitmed kindlused, kus tänapäeval paiknevad huvitavad muuseumid. San Gabrieli kindluses asub Ajaloomuuseum, mille ekspositsioon annab ülevaate saare ajaloost alates kaugetest guantšidest ehk esimeste koopaelanike aegadest läbi Hispaania vallutuste kuni kaasajani välja. Kindlusesse pääseb üle 16. saj.-st pärineva Kahurikuulide (Puente de las Bolas) tõstesilla, kitsas vahekäik annab ettekujutuse kindlusemüüride paksusest. San José kindluses on Rahvusvaheline Moodsa Kunsti Muuseum. Linnast avaneb suurepärane vaade teravatipuliste laavasaartega sadamale ja rannikualale, mille järgi on linn ka oma nime  saanud (arrecife tähendab hispaania keeles riffi). Väikeseks jalutuskäiguks sobib võluva laguuniga kalurite linnaosa Charco de San Ginés. Saare suurima valiku poode leiab tänavalt nimega Castillo y Leon ehk Calle Real. Vaba aeg linnas. Sõit lõunarannikule Playa Blanca kuurordisse. See koht on  väljakasvanud vanast kalurikülast. Meeldivalt perekeskne ja omanäoline rahulik paik. Palju on kohvikuid, baare, poode. Külastajad tulevad siis lõdvestava rannapuhkuse nautimiseks. Majutus järgnevad 5 ööd teie poolt valitud hotellis (2-sed toad). Õhtusöök 4* hotellis.

3. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või VULKAANIDE TEE
Hommikusöök. Lanzarote erinevad osad on eriilmelised. Tänase päeva veedame saare lõunaosas, mis on vulkaanilisem. Sõidame mööda „laavarannikut“ ning näeme mere ja tuulte poolt vormitud looduslikke monumente. Tee viib mööda smaragdrohelise laguuni äärsetest Janubio soolaväljadest, kus ikka veel toodetakse soola traditsioonilisel aurutamismeetodil. See on suurim töötav meresoolavabrik kogu saarestikus. Müstiline Los Herviderose („katlad“) kaljurannik, mille ümber 15 m kõrgustes kaljudes olevates tohututes koobastes meri märatseb ja „keeb“. El Golfo küla läheduses teeme väikese jalutuskäigu Charco Verde kraatrilaguuni juurde, mille on moodustanud veealune vulkaan. Erilise smaragdrohelise värvuse annavad laguunile merevetikad. Yaiza linna peetakse saare üheks maalilisemaks. Tumedatele ja süngetele tulemägedele annavad ilmekat kontrasti linnakese valgeksvõõbatud majakesed. Pildistamispeatus Echadero de Camellos ehk kaamelite puhkepaigas, kust avaneb esimene ülevaade vulkaanilisest maastikust. Külastame saare kõige erakordsemat paika – Timanfaya Rahvusparki (Montañas del Fuego ehk Tulemäed). Tänapäeval on see ala tänu oma erilisele kuumaastikule ja haruldasele taimestikule UNESCO biosfääri kaitseala. Aastatel 1730-1736 toimus Lanzarote saarel enam kui 100 vulkaanipurset. Laavajoad katsid 50 km² ala, matsid enda alla linnu ja külasid ning muutsid saare geograafiat tundmatuseni. Vähese vihma tõttu on siin vähe erosiooni ning endiste aktiivsete vulkaanide ala on säilinud sellisena, nagu ta jäi pärast pursete lõppu. Siinsed ekskursioonid on rangelt kontrollitud, sest vulkaaniline aktiivsus annab endast märku igal pool. Samas kõigest paari meetri sügavusel teie jalgade all on maapinna temperatuur 400°- 600°C. Maapinna nõrgemates kohtades tekivad aeg-ajalt lõhed ja kui sinna visata kuiv oks, süttib see kohe põlema. Kui lõhesse satub vesi, purskub see sealt hetk hiljem välja tulikuuma auruna. Rahvuspargi sümboliks on Kurat (El Diablo), kelle kuju tervitab teid pargi sissesõiduteel ning kes väidetavalt siin ka elab. Lõunasöögipaus. Sõidame bussiga mööda spetsiaalset „vulkaanide teed“, mis kulgeb kustunud kraatrite vahel Islote de Hilario’sse. Siin saab igaüks näha looduse meeletut jõudu ja kogeda geotermiliste protsesside demonstratsiooni. Suundume La Geria viinamarjaistandusse. See on saare tuntumaid veinitootmiskeskusi ning siinsetes istandustes kasvatatakse Malvasia viinamarju. Erakordne asukoht aktiivse vulkaani jalamil nõuab ka erakordseid kasvatusmeetodeid. Must vulkaaniline tuhk on kuhjatud kaitsvatesse poolringikujulistesse aukudesse, mis püüavad niiskust ja võimaldavad viinapuudel haljendada. Maitseme veinikeldris kohalikke veine. Sõit hotelli. Õhtusöök 4* hotellis.

4. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või VÄLJASÕIT SAARE PÕHJAOSSA
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit saare põhjaossa (lisatasu eest, ettetellimisel), mis on kõrgem ja rohelisem. Esimese peatuse teeme Guatiza külas ja tutvume César Manrique meistriteose – Kaktuste aiaga. Erakordse kollektsiooni moodustavad üle 7200 kaktuse ja sukulendi (1100 erinevat liiki), mis on siia toodud maailma erinevatest paikadest alates Lõuna-Ameerikast ja Aafrikast kuni Madagaskarini. Aiakujunduses on igal pool tunda oma kodusaart armastava kunstniku kätt. Aed asub tuulevaikses orus mitmel tasandil, kus tiigikesed, veesilmad ja kitsad rajad moodustavad põneva labürindi. Ammukustunud La Corona vulkaani viimasest purskest 3000 aastat tagasi on saare põhjaossa jäänud vulkaanilise kivimiga kaetud tühermaa Malpais, dramaatiline rannikujoon ja eriti just piirkonnale iseloomulik ulatuslik maa-alune laavatunnelite süsteem. Kohati on laavatunnelite laed alla kukkunud ja sealtkaudu on võimalik neisse siseneda. Tutvume lähemalt selle varjatud maa-aluse maailmaga. Ühe osa suurest tunnelisüsteemist moodustab Cueva de los Verdes, kus külastajatele on avatud umbes 2 km ulatuses efektselt valgustatud käikusid. Koobastesse on rajatud valgus-installatsioonid ja mängib muusika. Üks populaarsemaid turismiatraktsioone on rannikul asuv Jameos del Agua. La Corona vulkaanipurske tagajärjel tekkinud laavatunnelitesse kujundas kohalik kuulus kunstnik César Manrique imelise siinsesse lummava looduse tausta sulanduva kultuuri- ja kunstikeskuse. Musta laavavälja keskel pakuvad helesinise veega bassein, rohetav aed ja vaateplatvormid ning koopasse rajatud filmi- ja kontserdisaal omapäraseid vaateid ja unustamatut kogemust. Siinses maa-aluses järves elavad ainult Lanzarotele omased tillukesed pimedad albiinokrabid. Lõunasöögipaus. Sõidame saare kõige põhjapoolsemasse tippu, tee kulgeb kuni 475 m üle merepinna. Teel näeme kauneid loodusvaateid ja rahulikku saareelu. Jõuame Famara kalju tipus asuvale Mirador del Río vaateplatvormile, kust  avaneb ainulaadne vaade Chinijo arhipelaagile ja La Graciosa saarele. Edasi suundume Haría küla poole ning sõidame läbi „1000 palmi oru“. Vanade kommete kohaselt istutati siia viljakasse orgu iga lapse sünni puhul palmipuu (poisi korral kaks). Sõit tagasi hotelli. Õhtusöök 4* hotellis.

5. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS
Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijad saavad sõita Puerto Calerosse allveelaeva sõidule, et imetleda veealust maailma (lisatasu eest, tellimine ja tasumine kohapeal). Saare ümbruse selge vesi ja rikkalik veealune maailm muudavad selle harukordseks retkeks. Veel võite külastada ka Costa Teguises asuvat Lanzarote akvaariumiÕhtusöök 4* hotellis.

6. PÄEV

VABA PÄEV PUHKUSEKS või väljaõit FUERTEVENTURALE
Hommikusöök. Väljasõit Fuerteventurale (lisatasu eest, ettetellimisel). Jalutame Playa Blanca sadamasse (1,7 km), kust väljub laev Fuerteventurale Corralejo sadamalinna (laevasõit u 30 min). Ringsõit saarel. Fuerteventura on suuruselt teine ja vanim saar Kanaari saarestikus, asukohalt kõige lähemal Aafrika rannikule. Saar koos seda ümbritsevate vetega on kuulutatud UNESCO biosfääri kaitsealaks. Siin asuvad hiiglaslikud liivadüünid ja enam kui 150 kuldse liivaga randa ning tillukesed mägikülad, mis võluvad rahuliku saareelu ja omanäolise käsitööga. Saare põhjaosa imeline maastik ja kaunid vaated avanevad La Oliva külakeses. Just siin saab tunda seda Fuerteventurale omast vaikust, rahu ja unelevat atmosfääri, mida paljud otsima tulevad. La Oliva küla on kuulus saare võimuesindajate endise residentsi, Kolonelide maja, ja oma kauni kiriku poolest. Suundume vulkaanidevahelises orus asuvasse Betancuriasse. Fuerteventura esimene pealinn sai oma nime saare esmavallutaja 15 saj Prantsuse maadeavastaja Jean de Bethencourt’i järgi. Jalutuskäik valgeksvõõbatud majadega vanalinnas. Külastame imetlusväärselt restaureeritud 17 sajandi taluniku majas asuvat Casa Santa Maria keskust, kus saab näha, kuidas valmib kohalik käsitöö. Maitsta saab kohalikku imemaitsvat Majorero kitsejuustu, viigikaktuse-, tomati- ja mooruspuumoosi ning seda kõike ka soovi korral kaasa osta. Lõunasöögipaus. Päeva lõpetame saare kõige kuulsama vaatamisväärsuse Corralejo liivadüünide juures. Liivaranna äärde Corralejose linna on ehitatud hotellid, kuid väljaspool asustust laiuv rahvuspark Parque Natural de las Dunas de Corralejo on range kaitse all. Imepeenikese liivaga heledad luited sirutuvad 11 km pikkuselt mööda rannikut ning kohtudes rannajoonel tumedate kaljunukkide ja sügavsinise ookeaniga moodustub paradiislik postkaardivaade. Võtame aja maha ja laseme varbaid paitaval liival end hellitada. Siis taas sadamasse ja laevaga Lanzarotele. Õhtusöök 4* hotellis.

7. PÄEV

Hommikusöök. Hommikune vaba aeg. Transfeer lennujaama. Lend Lanzarote-Gran Canaria kl…. Sõit Las Palmasesse Vaba aeg. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Transfeer lennujaama. Otselend Gran Canaria-Tallinn kl 14.15-22.15. (NB! Kohalikud ajad, lennuajad võivad muutuda, palun kontrollige neid paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1760 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %.) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.   P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid,
  • lennujaamamaksud 30 € (seisuga 01.02.24, võivad muutuda),
  • transfeerid lennujaamast hotelli ja tagasi,
  • 2 ööd hotellis Gran Canarial Las Palmases,
  • öömaja Lanzarotel teie poolt valitud hotellis (2-sed toad),
  • ekskursioonid teisel ja kolmandal päeval,
  • kohalik litsenseeritud giid ja eestikeelne tõlge,
  • eestikeelne giid-reisijuht Tiiu Vilbrant (NB! Reisikorraldus koostöös reisifirmaga AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084)
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta.

LISATASU EEST (tellimine broneeringut tehes ja tasumine enne reisi): 2023. a. seisuga, võivad muutuda

  • saare põhjaosa ekskursioon (hinnas ka sissepääsupiletid Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, Mirador del Rio, kaktuste aed kokku 46 €) 76 €
  • väljasõit Fuerteventurale 98 € 
  • ühene majutus ……. €.

NB! Palun kindlasti teha ka ise tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

4* hotell H10 Lanzarote Princess koos hommiku-ja õhtusöökidega https://www.h10hotels.com/en/lanzarote-hotels/h10-lanzarote-princess Ümber aia asetuv hotell, 2 välibasseini, katusealune soojendusega bassein, tennise- ja minigolfiväljakud. Randa 250 m, keskusesse 500 m. Rõdudega tubades konditsioneer, TV, tasuta WiFi, minibaar, vannitoas föön.Lendudel teenindab Air Baltic ja Binter Canarias. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 20 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 45x35x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv ID-kaart või EV pass. Ujumisriided, rannarätik, päikesekaitsevahendid, mugavad jalanõud.

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post gunnar@vilkokool.ee,   mob 52 68 031

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel)

Allveelaevasõit (koos transfeeridega) 59 €
Lanzarote akvaarium Costa Teguises 15 € täisk. / 10 € laps
César Manrique’i majamuuseum Tahiches 10 €
Timanfaya rahvuspark 20 €
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.