Õppereis Lõuna-Itaaliasse ja Apuuliasse: ITAALIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MÜ vahendab kõikidele huvilistele  24. september- 1. oktoober 2024 reisifirma  Tensi-Reisid 8-päevase õppereisi (lennuk/buss kohapeal) Lõuna-Itaaliasse, Apuuliasse ja Amalfi rannikule

 

ITAALIA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 Veel 2 vaba kohta!

Itaalia ainulaadne saapakujuline Apenniini poolsaar ja kuulus “Itaalia saapa” konts Puglia – Apuulia. Soe ja kosutav meri, ainulaadne arhitektuur, võimsad keskaegsed kindlused, kohalikud hõrgud maitsed, veinid, oliivõli, mereannid. Kohalikud traditsioonid ja pizzia tants ehtsas külakõrtsis. Tõeline puhkaja paradiis. Amalfi rannik võlub külalisi järskudel kaljudel kõrgustesse ronivate maaliliste linnakestega, kuhu viivad kõverad, sidrunipuudega ääristatud mägiteed. Kõrged mäed suubuvad otse sinisesse selgesse vette, ilusad lahesopid ja valged majakesed mägede külgedel. Amalfi rannik oli Kreeka jumalatelegi meelepärane peatuspaik: lillede värviküllus, lisaks sidrunipuudele oliivi-, apelsini- ja mandlipuud ning viinamarjad – kogu see rikkalik rohelus võimsate kaljude, mere ja sinise taeva taustal.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas …. kl 03.40. Lend Tallinn – Riia kl 05.35-06.25; Riia – Napoli kl 08.15-10.20 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi. Suundume Apuuliasse, Itaalia „saapa“ kontsa. See on äärmiselt viljakas regioon, suur viinamarjakasvatuse, oliiviõli- ja veinitootmise piirkond. Siinne „kuldaeg“ oli normannide valitsusajal, hiljem oli see lemmikpaigaks Itaalias sündinud Saksa keisrile Friedrich II-le. Siin asuvad lossid ja kirikud on hunnitud. Lagedal Le Murge platool kõrgub uhkena ja üksikuna võimas Castel del Monte loss, mille Imperaator Friedrich II Hohenstaufen ehitas 13. sajandil. See imposantne kahekorruseline harmooniline kaheksanurkne rajatis oli keskaja üks keerukamaid ilmalikke ehitisi. UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluva kindluse kunagise uhke dekoratsiooni jälgi on näha roosakates marmorsammastes, see viitabki endisele tõelisele paleele. Jõuame Aadria mere rannikule. Mereäärne Trani linnake oli keskajal väike ja vilgas sadamalinn täis kaupmehi ja kaubitsejaid. Siin on ilus normanni stiilis toomkirik. Kirikut ilmestavad kaunid fassaadiskulptuurid, mis ümbritsevad roosakent ja selle all olevat võlvakent. Toomkiriku lähedal asuva kindluslossi sein langeb järsult merre. Piazza Triestel asub haruldane gooti stiilis 15. sajandi raekoda. Öömaja ****hotellis Bari lähedal Modugnos ( 2-sed toad). Õhtusöök hotellis (lisatasu eest, ettetellimisel).

2. PÄEV

Hommikusöök. Bari on Apuulia vilgas pealinnImetleme kuulsat Petruzzelli ooperiteatrit. Jalutame vanalinnas, mille ehteks on 11. sajandi San Nicola basiilika, kus asuvad ka Püha Nikolause säilmed. Maa ja mere piiril asub normannide kindlus Castello Svevo. Päeva jätkame Castellana grottide külastusega. Läbi Murge platoo lubjakivikihtide teed uuristanud maa-alune jõgi on vorminud suure koopavõrgustiku. Kuigi talupojad olid koopasuud kasutanud asjade hoidmiseks juba varasemast ajast, avastati 70 m sügavusel asuvad koopad alles 1938. aastal. Kaunilt valgustatud draperiid, lugematul arvul mitmevärvilisi stalagmiite ja stalagtiite, Valge koobas kaltsiidikristallidega – imepärane elamus. Sõit öömajja. Majutus 4 järgnevat ööd ***hotellis (2-sed toad). Õhtusöök hotellis.

3. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame Murge dei Trulli piirkonda, kus asub külluslik oaas – oliivisalud, viljapuuaiad, viinamarjaistandused ja Need omapärased ümmargused ehitised oma koonusekujuliste katuste ja kuplikujulise sisemusega on laotud kohalikust paekivist, mörti kasutamata. Seinad on valgeks lubjatud ning katused kaunistatud südamete või mõne muu omanikule meeldiva kujundiga. UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluv Alberobello on trullide pealinn. Siin on neid külg-külje kõrval sadu ning on tunne, nagu oleks sattunud muinasjutumaale. Kitsad tänavad on täis kiilutud neid veidraid valgeid maju, siin leidub trullirestorane ja -poode ning isegi üks -kirik. Vaba aeg lõunasöögiks. Nüüd suundume Apuulia kaljurahnu-linnakesse Polignano al Maresse. Siin näeme apuulialaste nostalgilist igapäevaelu – kalurid, muusika, poeesia. Poekesed, kohvikud ääristamas kitsaid tänavaid, väiksed väljakud ning kaunis vaade Aadria merele. Õhtusöök hotellis.

4. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev rannas. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest) Salento piirkonda. Sõidame tutvuma Salento piirkonna pealinna Leccega. Vanalinna ilmestavad baroksed majad. 16.-18. sajandi „kuldajastul“ täideti linn rokokoo- ja barokkmonumentidega. Lopsakas Lecce barokk on lausa omaette mõiste kirjeldamaks rikkalikku ehitusplastikat, mille tegi võimalikuks kohalik pehme kollakat värvi ehituskivi. Täiuslikumaks baroki näiteks on Santa Croce kirik, mis moodustab harmoonilise koosluse kõrvalasuva Celestini paleega. Toomkirik oma kellatorniga, piiskopipalee ning teised baroksed ehitised ümbritsemas Piazza del Duomot, mis on kui suur siseõu. Piazza Sant’Oronzo – Lecce linna süda, siia tullakse sõpradega juttu rääkima, kohvikusse istuma. Vaba aeg lõunasöögiks ja shoppamiseksPealelõunal sõidame vaatama huvitavaid kaljumoodutisi rannikul – Torre Sant’Andrea faraglioni. See on Salento üks ilusamaid piirkondi väikese, iidse kaluriküla Melendugo juures. Rannikul kerkivad Aadria mere veest välja hiiglaslikud lubjakivimassid. Faraglioni on kujundatud emakese looduse osava käe abil ning esindab selle lummava koha ainulaadsust. Õhtusöök hotellis.

5. PÄEV

Hommikusöök. Külastame mahepõllumajandusega tegelevat masseriat. Nende frantoios toodetakse üht parimat oliiviõli Apuulias. Saame degusteerida nii oliiviõli kui kohalikke veine. Meie degusteerimist saadab kohaliku ansambli etendus tutvustades meile kuulsat Salento pizzica tantsu traditsiooni. Seejärel vaba aeg puhkuseks rannas. Õhtusöök hotellis.

6. PÄEV

Hommikusöök. Jätame hüvasti Apuulia piirkonnaga ja siirdume Basilicata maakonda, kus külastame unikaalset koopalinna Materat, mis oli 2019. aastal Euroopa kultuuripealinnaks koos Plovdiviga. Sügava mäekuristiku äärde klammerdunud müstiline UNESCO Maailmapärandi nimekirja kuuluv Matera koosneb ülemisest vilkast linnaosast ja vaiksest Sasso (kivi) linnaosast. Matera vanalinn ongi kivilinn, kus umbes 1000 aastat tagasi hakkasid kunagised elanikud elama kaljusse uuristatud koobastes. Alul pakkusid koopad pelgupaika bütsantsi munkadele, siis võtsid need üle talupojad ja 18 sajandiks olid mõned koobaste ees asuvad hooned muutunud juba päris suurteks häärberiteks ja kloostriteks. Siin on tehtud paljusid filme. 1950-ndatel aastatel valitses siin viletsus ja vaesus. Väikestes kivimajades elas veel umbes 15 000 inimest, kuid siis keelati seal elamine ära kui eluohtlik. Külastame ka Casa Grotta koobaselamut, et näha kuidas siin kunagi elati. Kaks linnaosa on veidrad naabrid ja muudavad Matera üheks kõige kütkestavamaks Lõuna-Itaalia linnaks. Aeg lõunasöögiks. Sõit Türreeni mere äärde. Öömaja Salerno lähedases mereäärses ****hotellis (2-sed toad). Õhtusöök hotellis (lisatasu eest, ettetellimisel).

7. PÄEV

Hommikusöök. Veedame kauni päeva Amalfi rannikul (Costiera Amalfitana). Sõidame liinilaevaga mööda rannikut Sorrento poolsaare tipu Smaragdroheline vesi, roheline kaljumassiiv ja värviküllased linnakesed vahelduvad üksteise järel. Esimese peatuse teeme kuulsuste supluseks linna rannas. meelispaigas mereäärses Positanos. Selle ranniku maaliliseim linnake on nagu postkaardilt pärit. Romantiline, pastelsetes värvides majad mäenõlval, kitsad tänavad ja palju treppe. Üheskoos jalutame mööda peatänavat linnakese ülemisse ossa, kust avaneb kaunis vaade kogu Positanole, ka Santa Maria Assunta mitmevärvilise majoolikaga kaunistatud kuplile. Vaba aeg poodlemiseks või supluseks rannas. Amalfi, mis oli keskajal üks neljast võimsast mereriigist, on ranniku suurim linn. Tema uhkuseks on rikkaliku, kireva fassaadiga 10. sajandist pärit Toomkirik. Nii linn kui Amalfi rannik on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Vaba aeg lõunasöögiks. Peale laevasõitu külastame Amalfi ranniku alguses asuvat Vietri sul Mare linnakest. Kuigi ka linn ise kuulub UNESCO Maailmapärandi nimekirja, on selle peamiseks kaubamärgiks kuulus sinistes-kollastes toonides kohalik keraamikatoodang. Linna peatänav on ääristatud värvikatest keraamikapoodidest, mis võimaldavad kaasa osta viimaseid suveniire. Sõit öömajja ***hotelli (2-sed toad).

8. PÄEV

Hommikusöök. Sõit lennujaama. Lend Napoli – Riia kl 11.10-15.05; Riia – Tallinn kl 20.05-20.55 (NB! Kohalikud ajad). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.
HIND:

REISI MAKSUMUS: 1410 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui  4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Riia, Riia-Napoli ja tagasi
  • lennujaamamaksud 54 € (10.10.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad ***ja ****hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • 4 õhtusööki 2.-5. päeval
  • kohalik buss ringreisiks
  • laevasõit Amalfi rannikul 7. päeval
  • giid-reisijuht Kristel Koemets ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo-, kultuuri- ja psühholoogiakoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti palume ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele. Selleks palun kaasa võtta sularaha (giid kogub reisil kõikidelt raha kokku, kui soovitakse käia kõikidel  pakutud kohtadel) + sularaha omaks tarbeks. Väiksemates kohtades ja turul pole tavaliselt kardimakse võimalust.

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi, 2024 seisuga- võivad muutuda)

  • õhtusöök 1. päeval Bari hotellis 25 €
  • õhtusöök 6. päeval Salerno hotellis 24 €,
  • väljasõit 4-ndal päeval Salento piirkonda 49 € .
  • ühene majutus u 200 €.

 

Lendudel teenindab AirBaltic. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 23 kg äraantavat pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

 

Soovijatel palun registreerida kuni 3. märts: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2024. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Castel del Monte 9 €
Castellana grotid 15 € (grupp al. 20 inimest)
masseria külastus+veinid+oliiviõli+rahvusliku pizzica tantsu etendus 25 €
Matera ekskursioon kohaliku giidiga + piletid 14 €
Jootraha bussijuhile 10 €

 

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.