Õppereis Ungarisse koos ooperikülastusega: UNGARI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 15.-18. augustil 2024   kõikidele huvilistele reisifirma Tensi Reisid 4-päevase  õppereisi (lennuk/buss) Ungarisse koos ooperikülastusega

UNGARI AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS,- SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 4 vaba kohta!


1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti vastas oleva laua juures kl 05.00. Lend Tallinn-Helsingi kl 06.55–07.25; Helsingi-Budapest kl 10.00–11.20 (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Bussisõit lennujaamast hotelli, paneme kohvrid pagasi hoiuruumi. Budapest, mida romantikud on kutsunud „Pusta Pariisiks“. Linn asub „sinirohelisel piiril,“ nagu juba vanad roomlased Doonau jõge kutsusid. On kolm veenvat põhjust, et sõita Budapesti – Buda, Pest ja ilus sinine Doonau. Jõe läänekaldal asuv Buda on rohkem mägisem, seal annavad tooni madalad mäetipud. Idakaldale jääv Pest on seevastu tasane ja siit saavad alguse kõik Ungari tasandikualad. Buda on linna vanem osa, täis ajaloohõngulisi vaatamisväärsusi. Kaasaegsemas Pestis on arvukalt kohvikuid, baare, restorane, ööklubisid, butiike ja kaubamaju. Budapesti hing on Doonau jõgi, mille kaheksa silda seovad vana ja uue linnaosa ühtseks kauniks tervikuks. Külastame sajandivanust Budapesti kuulsat turguAeg lõunasöögiks. Jalutuskäik Vaci utca tänaval, kus kihab elu nii ööl kui päeval. Siin leidub palju kauneid hooneid, poode ja kohvikuid väljas einestamiseks. Majutus hotelli, väike puhkus. Õhtune laevasõit Doonaul, kust avaneb kaunis vaade tuledesäras linnale. Majutus järgnevad 3 ööd kesklinnas ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Väljasõit Egerisse, mis asub ajaloolises viinamarjakasvatuspiirkonnas Màtra ja Bükki mägede vahel. Teel külastame kitsas orus Cserhati mägede vahel asuvat Hollokö küla, mis on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. See sadu aastaid tagasi rajatud küla asub viinapuudega kaetud maastiku keskel oleval künkal Cserháti massiivi südames. Väike Hollókö küla on Palóci maakonna tõeline pärl ning kuulub 1987. a UNESCO maailmapärandi nimekirja. Küngaste vahel asuva külakese majakesed on peidetud orgu. Viinapuuaedade vahel asuvad keskaegse lossi varemed. 58 maja külas on säilinud sellistena, nagu nad ehitati ning esindavad 17. saj kohalikku arhitektuuri. Inimesed on elanud samades majades mitu põlvkonda. 19. saj ehitatud Rooma katoliku kirik oma päikesekuivatatud tellistest seintega ja puust torniga on küla tähiseks. Külastame keraamikakoda ja nukumuuseumi, kus on 200 nukku. Hollókö küla elanikud peavad lugu oma traditsioonidest ning kannavad rikkalike kaunistustega värvikaid rahvarõivaid. Selles piirkonnas elas alates 13. sajandist slovakkia päritolu vähemusrahvas palóc, kelle rahvatraditsioone seal näeme. Aiad on eraldatud puitaedadega ja sisemused majades on kaunistatud nagu vanadel aegadel. Eger on Ungari vanim vaimne ja administratiivne keskus, ajaloomälestiste, nooruse-, baroki- ja veinilinn. Türgi sõdade ajal oli linn pidevalt rünnakute objektiks. Buda vallutanud Ottomani impeeriumi sõdalased piirasid 1522. a Egeri linna ümber, kuid neil ei õnnestunud linna vallutada vaatamata sellele, et türklasi oli linnakaitsjatest pea 6 korda rohkem. 40-päevase piiramise ajal kaitsesid linna ka vaprad Egeri naised. Seda Egeri kaitsmist peetakse Ungari ajaloos madjarite suurimaks võiduks. Egeri kaitsjad kirjutas surematuks Géza Gàrdonyi oma romaaniga „Egeri tähed“. Kindlus 13. sajandist ja türgiaegne Euroopa põhjapoolseim minarett. Linnaekskursioon. Turistide meelispaigaks on linnapiiril asuvas Kauni Naise Orus olevad veinikeldrid, kus saab nautida kogu maailmas hinnatud punast veini Egeri Bikaver – „härja veri“. Varane õhtusöök veinikeldris koos mustlasmuusikaga (lisatasu eest). Tagasisõit Budapesti hotelli.

3. PÄEV

Hommikusöök. Linnatranspordiga suundume Doonau kohal kõrguvale lossimäele – Vàrhegy, Matyasi kiriku juurde. Lossist ja Kettsillalt, mis on vanim ja kuulsaim sild, avaneb Pestile muljetavaldav vaatepilt. Antud panoraam on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Szentaromsag ter (Pühakolmainu väljak) on vanalinna keskpunkt. Siin asub suur barokne Buda Vana raekoda. Matyasi kiriku arhitektuuristiilide üliküllus räägib mõndagi nii hoone kui ka linna keerulise ajaloo kohta. Kirik on olnud paljude tähtsate sündmuste tunnistajaks, sinna on maetud ka Bela III ja tema naine. Uusromaani stiilis Kalurite bastion, mille juurest avanevad maalilised vaated Doonaule ja Pestile. Vaateplatvorm ja jalutuskäik bastioni ääres olevat puiesteed mööda, ilusad vaated. Linna kohal linnusemäel kõrguv Kuningapalee koosneb mitmest kokku sulandunud hoonest. Suurem osa tänapäevasest Habsburgide paleest ehitati 18. saj 13.–14. saj sel kohal asunud linnuse asemele. Soovijad saavad minna imelisse Ungari Riigiooperisse kl 19.00 vaatama Verdi „Maskiballi“ (ettetellimisel, lisatasu eest).

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame trammiga Parlamendihoone juurde. Parlamendi ümbrus lõhnab ajaloo ja võimu järele, suured väljakud, laiad tänavad… Kossuth Lajos ter on üks linna kauneim väljak, mida ümbritsevad igast küljest ilusad hooned. Külastame imeilusat parlamendihoonet, ühte kaunimat uusgooti ehitist Euroopas. See on linna kuulsaim vaatamisväärsus, mille sisemus on tulvil kuulsate Ungari kunstnike maale, freskosid ja gobelääne. Jõe ääres näeme ungari poeedi Attila Jozsefi mälestussammast ning väga kurba holokausti mälestusmärki. Sõidame Kangelaste väljakule, mille ümbruses on grandioossed ehitised. Väljakul asub Aastatuhande monument, mis püstitati ungarlaste Karpaatia tasandikule saabumise 1000. aastapäeva tähistamiseks. 36 m kõrguse samba otsas on peaingel Gabrieli kuju, kes olevat Istvan Pühale krooni pakkunud. Soovijad võivad külastada Szechenyi termaalveekeskust, mis on üks Euroopa suurimaid. Allikavete tervistav mõju, suurtes rooma basseinides kümblemine, kreeka vannides mõnulemine ja põhjamaade traditsiooniliste saunade nautimine. Szechenyi termaalveekeskus on üks vanimaid ja populaarsemaid paljude seast. Veekeskuse basseine toidab kuumaveeallikas, mis ulatub rohkem kui 1000 meetri sügavusele maa alla. Basseinide veetemperatuur on 35–37 kraadi, mistõttu seal on palju suplejaid nii suvel kui ka külmadel talvepäevadel. Sõit lennujaama. Lend Budapest-Helsingi kl 18.55–22.15; Helsingi-Tallinn kl 00.20–00.55 (NB! Kohalikud ajad)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

ÕPPEREISI MAKSUMUS: 990 €.  Kui ühest asutusest/perest   2 osalejat, siis  2 % soodustust, kui 3 osalejat, siis soodustus  5 %. Tasumine Koolituskeskus Vilko MTÜ  arve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

 

Õppereisi hinna sees:

  • lennupiletid,
  • lennujaamamaksud 57 € (30.10.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömaja ***hotellis kesklinnas koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik buss väljasõidupäevaks,
  • transfeer hotell-lennujaam,
  • giid-reisijuht ungari keelt valdav Gabriella Nad ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided ja rannarätik.

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):): 2023 seisuga, võivad muutuda

  • Ungari Riigiooperis „Maskiball,“ piletite hinnad 34 €, 54 € või 70 € (olenevalt saadavusest),
  • ühene majutus 132 €.

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

NB! Kindlasti palume ise juurde teha ka  reisikindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

Lendudel teenindab Finnair. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55×40×23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post:  gunnar@vilkokool.ee või  mob 5268031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Laevasõit Doonaul 1h 6300 HUF
Parlamendihoone külastus 5700 HUF
Nukumuuseum Hollökos 400 HUF, pensionär 200 HUF
3-käiguline õhtusöök Egeris koos veinide degusteerimise ja mustlasmuusikaga 10000 HUF
Termaalvee bassein Budapestis al 7600 HUF koos kapiga
Egeri kindlus koos kohaliku giidiga 4500 HUF, pensionär 2700 HUF
Egeri minarett 700 HUF
Egeri basiilika 300 HUF/ pensionär 100 HUF
Lõunasöök al 3500 HUF
Väike kook + kohvi ilusas kohvikus 2800 HUF
Linnatranspordi pilet 350 HUF (vaja ühele min 6 piletit)

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.