Õppereis Hispaaniasse Baskimaale: HISPAANIA JA BASKIMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab kõikidele huvilistele 11.-18. augustil 2024  reisifirma Tensi Reisid  8-päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Hispaaniasse Baskimaale

 

HISPAANIA JA BASKIMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Müüdud!

Registr. ootelehele!

LAREDO – SANTANDER – LOS PICOS de EUROPA – CAMALENO – POTES – FUNTE DE – SANTILLANA del MAR – ALTAMIRA –MARQUÉES DE RISCAL – VITORIA – OLITE – PAMPLONA – BILBAO
Baskimaa – Euskal Herria. Ilma kahtluseta elavad baskid erakordselt ilusal ja mitmekülgsel maal. Imelised mäed, tänavapeod, muuseumid ja parim toit kogu Hispaanias. Baskimaal elab saladusliku päritoluga muistne rahvas. Arvatakse, et nad võivad olla Euroopa vanim rahvus. Baskid on tuntud oma sõltumatuse poolest, nad on uhked oma kultuuri eripära ja kummalise keele üle. Oma keel, omad müüdid, oma kunst. Lahutamatu osa baski kultuurist on armastus hea toidu vastu. Öeldakse, et baskide populaarsem spordiala on söögivalmistamine. Neil on oma kuulsad gastronoomiaseltsid ja toiduarmastajate ühingud txokos’ed.

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas …. kl 04.00 Lend Tallinn-Frankfurt kl 06.00-07.30; Frankfurt-Bilbao kl kl 11.20-13.30 (NB! kohalikud ajad! Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi.) Sõidame Gernikasse. See linnake on baskidele suure sümboolse tähendusega. Sajandeid kogunesid baskide vanemad rahvakoosolekuks nõlval kasvava suure tamme alla. 26.aprillil 1937 oli linnake maailma esimese pommitusreidi sihtmärgiks, mille Franco käsul sooritas natslik lennuvägi. Picasso maalis sellest barbaarsest teost jõulise maali, mis asub Madriidi muuseumis.Öömaja ***hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame vaatama UNESCO Maailmapärandi nimekirja kuuluvat Bizkaia silda Ibaizabali jõe suudmealal. See oli esimene sild maailmas, mis vedas inimesi ja liiklust mööduvate laevade kohal kõrgel rippuva gondliga. Silla projekteeris baski arhitekt Alberto de Palacio ja see valmis 1893 aastal. Töötab jätkuvalt siiani. Teekond jätkub Kantaabriasse Laredo linnakesse, mis on tuntud oma 5 km pikkuse liivaranna ja kitsaste tänavatega keskajast pärit vanalinna pooles. Aeg supluseks ja lõunasöögiks. Sõidame Magdalena poolsaarele, kus kunagi asus ainult üks väike kaluriküla. Tänapäeval on see Santanderi elanike lemmikpaigaks. Jalutuskäigul näeme ilusaid vaateid lahele ja saarekestele. Poolsaare kõrgemas kohas asub möödunud sajandi algul ehitatud kuninglik Magdalena palee, mis oli aastaid Hispaania kuningate suveresidentsiks. Majutus järgmised 3 ööd Santanderis Teie poolt valitud hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. Vaba päev puhkuseks. Soovijatele väljasõit (lisatasu eest, ettetellimisel). Suurejooneline Picos de Europa mäeahelik istub Kaksiratsa Astuuria ja Kantaabria piiril. See ala on Euroopa suurim rahvuspark. Talupoeglikus piirkonnas on säilinud käsitööoskused mäeorgude ja metsaste eelmägede külades. Sõidame Los Picos de Europa mägedesse. Teeme peatuse Pendesi külakeses ja külastame kohalikku juustutootjat. Funte Dé funikulööri 900-meetrine tõus viib meid kraatritega kaetud metsikule kaljuplatoole. Siit avanevad kaunid vaated üle Picose tippude ja orgude. Tagasiteel lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel) väikeses muistses linnakeses Poteses. Liebena orus asuv jõeäärsete rõdudega majadega linnake on mägipiirkonna idaosa keskus. Ümbruse viljakas pinnas annab suurepärast viinamarjasaaki ja siin valmistatakse kanget alkoholi orujo. Jõuame tagasi Kantaabria pealinna Santanderisse. Jalutuskäik vanalinnas.

4. PÄEV

Hommikusöök. Sõit keskaegsesse Santillana del Mari linnakesse, mida kutsutakse „kolme vale linnaks“. Vanalinna 15-17 sajandi kuldsete kivimajade kompleks on hästi säilinud. Linn kasvas ümber romaani stiilis La Colegiata kloostri, mis oli oluline palverännakute sihtkoht. Santillana del Mari külastades on lausa kohustuslik sisse põigata ka Altamira koobaste juurde, mis on kuulsad oma koopamaalingute poolest. Koobastes on maailma kauneimad näited eelajaloolisest kunstist, paleoliitilised joonistused umbes 15000 aastat tagasi. Vanimad koopajoonised ja maalingud avastati 1879 aastal. Külastajaid koopasse enam ei lubata, aga kohalikus muuseumis on identsed koopa- ja kaljujooniste koopiad. Seejärel külastame nägusat Comillase väikelinnamis on tuntud katalaani modernistlike arhitektide ebaharilike ehitiste poolest. Esimene Comillase markii laskis endale ehitada Palaccio Sobrellano, hiiglasliku neogooti stiilis hoone. Linnakese tuntuim ehitusmälestis on aga Gaudi loodud mudejar-stiilist inspireeritud fantaasiarikas El Capricho, kus on tänapäeval muuseum.

5. PÄEV

Hommikusöök. Kuulsaimad veinid Hispaanias on Rioja omad. Sõit ühte Rioja suurimasse ja vanimasse – Marquées de Riscali veinimõisasse, mis on rajatud juba 1860 aastal. Juba sõit sinna on elamus. Meid ümbritsevad laiad avarad viinapuude read lainjatel küngastel. Riscal tellis maailmakuulsalt Guggenheimi arhitektilt Frank Gehrylt veinimaitsjate kohalemeelitamiseks eksklusiivse hotelli projekti. Roosa, kuldse ja hõbedase titaanist ehiskatusega maja looduse keskel. Arhitekti kaks samas stiilis, kuid erinevas kontekstis hoonet. Üks linna keskel, teine looduses. Nii nad täiendavad teineteist. Hoone avas 2006 aastal Hispaania endine kuningas Juan Carlos I. Põhjalikul ekskursioonil kuuleme ühe Hispaania kuulsaima veinivalmistaja tegevusest, näeme ka veinikeldreid ning degusteerime kahte veini. Lõunasöök Brionesis (ettetellimisel, lisatasu eest). Sõit Vitoria (Gasteizi), Baskimaa valitsuse asupaika. Linn rajati mäele muistse baski linna Gasteizi asupaika. Ümber Plaza de la Virgen Blanca (Valge Neitsi väljak) asuvad vanad klaasitud rõdudega (mirador’idega) majad. Linnas on mitu renessansspaleed ja kaks katedraali. „Roheline seest, roheline väljast“ on linna tunnuslauseks. Linnale kuulub au olla esimene keskmise suurusega linn Euroopas, mis sai Rohelise Pealinna tiitli, aastal 2012. Majutus hotelli ja linnaekskursioon. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame Olitesse, Navarra kuningate endisesse residentsi. Linna vanad müürid ümbritsevad vaimustavat järskude ja kitsaste tänavate rägastikku, väikeseid väljakuid ning kirikuid. Lossi, Palacio Real de Olite, ehitas 1406 aasta paiku Carlos III, teenides nii Olitele „gooti linna“ hüüdnime. Tänapäeval on loss hoovide, käikude, järskude treppide ja suurte saalide ning tornide ja tornikeste rägastik. Keskajal peeti seda üheks kõige luksuslikumaks lossiks terves Euroopas. Olite asub Navarra veinitootmispiirkonnas ja linnas on mitu veinikeldrit. Navarra veine peetakse paremaks Rioja piirkonna veinidest. Lõunasöök (ettetellimisel, lisatasu eest). Navarra pealinn Pamplona on peatuspaik kuulsal Santiago palverännuteel, mis kulgeb Prantsusmaalt läbi Püreneede Loode Hispaanias paiknevasse Santiago de Compostelasse, kuhu on maetud Hispaania kaitsepühaku Püha Jaakobuse säilmed. Pamplonast sai 9 sajandil Navarra pealinn. Linna kolm kõige olulisemat märksõna on härjajooks, Hemingway ja palverändurite tee. Juulikuus, kui toimub Fiesta de San Fermin oma legendaarse encierro’ga (härgade võidujooks), pöördub Pamplonale kogu maailma tähelepanu. Sündmus sai maailmakuulsaks, kui Ernest Hemingway kirjeldas seda oma 1926 aastal ilmunud romaanis „Ja päike tõuseb“. Oluline osa selle kirgliku romaani tegevustikust toimubki Baskimaal Pamplona linnas, kus seltskond välismaalasi joob, pidutseb ja jälgib San Fermini festivali ajal härjavõitlusi. Pea saja aasta jooksul pole festivaliaegne Pamplona palju muutunud. Pamplona on ainus arvestatava suurusega linn, millel on pikaajaline härjajooksu traditsioon ja kus jooks toimub vanalinna erilise õhkkonnaga kitsastel munakivitänavatel. Härjajooks on pamplonalastele kõige hingelähedasem traditsioon, millel on peaaegu müstiline staatus. Jalutuskäigul Pamplonas on põnev avastada vanalinna kitsaid tänavaid, kust läheb läbi härjajooksu teekond ja palverändurite tee, ning linna eripärast arhitektuuri. Samuti näeme härjajooksu skulptuuri ja soovi korral on võimalus külastada härjavõitlusareeni, kus saab ise areenile astuda ja härjavõitlejaks kehastuda. Sõit Bilbaosse. Majutus 2 järgnevat ööd kesklinnas ****hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Bilbao on Baskimaa suurim linn, mida ümbritsevad kõrged lagedad mäed. Külastame linna kroonijuveeliks olevat 1997 aastal avatud Guggenheimi – kaasaegse kunsti muuseumi. Muuseumi vapustav hõbekaarte kogum meenutab laeva või avanevat õit. Peasissepääsu ees väikesel väljakul tervitab tulijaid lilledest koeraskulptuur, terjer Puppy. Ta on võitnud kõigi linnaelanike südamed. Muuseumi taga jõepoolses küljes asub Louise Bourgeois pronkskuju – hiidämblik Mama. Vaba aeg linnas. Õhtul saate hotelli kõrval asuvas ühes linna vanimas ja kaunimas kohvikus Iruñna proovida erinevaid pintxos’id, suupisteid, mis on iseloomulikud baskidele. Proovime ära ka väikestest viinamarjadest valmistatud selle maakonna traditsioonilise naturaalse baskide valge veini txacoli. Txakoli veinide hulka kuuluvad valge, roosa ja punane, kuid valge on neist kindlasti kõige külluslikum. Txakoli’l on puuviljane lõhn ja terav hapukas maitse.

8. PÄEV

Varahommikul transfeer Lend Bilbao-Frankfurt kl 06.50-08.55; Frankfurt-Tallinn kl 09.45-13.05 (NB! kohalikud ajad! Palun kontrollige lennu aegu paar päeva enne reisi)Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 1490 €. Kui ühest asutusest/perest 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Bilbao-Tallinn
  • lennujaamamaksud 68 € (11.09.2023 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad *** ja **** hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad)
  • kohalik buss ringreisiks
  • Hispaania kultuuri tundev ja keelt valdav giid-grupijuht Heleri Mesila ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE00008

NB! Kindlasti palun ISE  teha tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi- hinnad 2023.a. seisuga):

  • väljasõit 3-ndal päeval 62 €,
  • lõunasöök 3-ndal päeval Poteses (3-käiguline) 19 €,
  • lõunasöök 5-ndal päeval Brionesis 20 €,
  • lõunasöök 6-ndal päeval Olites 18 €,
  • veinimõisa külastus + degusteerimine 23 €,
  • Funte De tõstuk 15 € kui on vähemalt 20 inimest grupis/ 20 € kui on alla 20 inimese grupis
  • ühene majutus u 260 €.

 

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, käterätt, ujumisriided.

Lendudel teenindab Lufthansa. Pardal pakutakse tasuta kerget einet/snäkki ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

 

Soovijatel palun registreerida kuni 21. jaanuar E-post:  gunnar@vilkokool.ee  või mob 52 68031

Mōningad hinnad, tasumine kohapeal (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Bizkaia sild Bilbaos 9.50 täisk/ 7.50 € pens; 5-15 a
kohaliku giidi tuur Santanderis 10 €
Altamira koobaste muuseum 3 €
El Capricho muuseum Comillas 7 €
Pamplona härjavõitlusareen 7 €
Olite kuningaloss 6.60 € / pens (al. 65a.); 6-13 a
Guggenheim 16 € / seeniorid 9 €
Pinxtosed al. 1.80 € tk

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023. a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks. NB! Hinnad võivad muutuda, juhul kui lennufirma, öömajad, kütusetarnijad muudavad oma hindu!