Õppereis Sri Lankasse: SRI LANKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  2.-14. detsembril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  13-päevase reisi (lennuk/buss kohapeal) Sri Lankasse

 

SRI LANKA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Veel 4 vaba kohta!

NB! Sama reis toimub ka järgmisel aastal, 17.02.-1.03. 2025

See mitmete hellitusnimedega väike saar, endise nimega Tseilon, oma loodusrikkuse ja iluga on paljude külastajate magnet. Pole ime, et kuulus maadeuurija Marco Polo nimetas 13 sajandil Sri Lankat parimaks saareks kogu maailmas! Ürgne ja vaheldusrikas loodus, ajaloolised vaatamisväärsused, rahvuspargid, maalilised vaated, kaunid päikeselised liivarannad ja mägedes asuvad “rohelise kulla”, kuulsa tseiloni tee istandused. UNESCO maailmapärandi nimistusse kuulub Sri Lankal 6 kultuurilist ja 2 looduslikku objekti. Lisaks sellele sõbralikud inimesed, suurepärane toit. Sõidame nautima seda India ookeani pärlit.

Teekond

1. PÄEV

Kohtumine Tallinna lennujaamas infoleti juures kl …. Lend Tallinn-Istanbul kl …. Lend Istanbul-Colombo kl … (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi).

2. PÄEV

Kl … jõuame Colombosse. Võtame suuna Sri Lanka keskossa, mis on saare ajalooliseks keskuseks. Siia piirkonda jääb erinevaid hüljatud pealinnu, iidseid kloostreid, maalitud koobastempleid jpm. Dambullas asub Sri Lanka suurim ja paremini säilinud koobastemplite kompleks, mida on kasutatud alates 1. saj. eKr. Viies koopas on 160 skulptuuri, millest enamik kujutavad Buddhat, lisaks näeb koobaste seintel ja lagedel erinevaid seinamaalinguid. See on hämmastav ja suurejooneline koht Sri Lankal. Õhtusöök ja majutus 3 järgmist ööd Sigiriya ümbruses ****hotellis (2-sed toad).

3. PÄEV

Hommikusöök. UNESCO Maailmapärandisse kuuluv vallutamatu Sigiriya (Lõvi kalju) on muljetavaldavaim arheoloogiline vaatamisväärsus Sri Lankal. Selle keskmeks on tasandikust peaaegu 200-meetri kõrgusele kerkiv kaljupank, millele kuningas Kasyapa lasi 5. saj. rajada oma paleekompleksi. Kaljule viiv trepp, mille ääres näeb vanu freskosid, viib kuulsa Lõvi väravani, millest pääseb kaljuplatool asunud endise palee juurde. Palee oma aedadega oli kindlasti muljetavaldav vaatepilt, kuid praegu saab ronimise vaev tasutud suurepäraste vaadetega ümbruskonnale. Polonnaruwa oli Sri Lanka pealinnaks 11.-13. saj. ja selle valitsejad lasid rajada võimsaid paleesid, kauneid templeid, hiiglaslikke dagobasid (Sri Lanka stuupa) jpm. Peale kuningriigi hävingut mattusid varemed kiirelt džunglisse ja on isegi praeguseks vaid osaliselt läbiuuritud. Polonnaruwa on heaks kohaks alustamaks tutvust Sri Lanka kultuuri ja arhitektuuriga. Ulatuslik arheoloogiline ala on jätkuvalt kaetud metsaga, mille vahele jäävad iidse linna varemed – kuninglik palee, Buddha hamba reliikviaga seotud kaunid hooned, hiiglaslik Lankatilaka tempel, Gal Vihara meisterlikult kaljust raiutud Buddha kujud jm. Tagasisõit hotelli. Õhtusöök.

4. PÄEV

Hommikusöök. Täna kulgeb teekond UNESCO Maailmapärandi nimistusse kuuluvasse Anuradhapurasse. See on üks Sri Lanka iidsetest pealinnadest, kust valitseti rohkem kui 1400 aastat ja see on budismi hälliks saarel. 288. a. eKr istutatud püha viigipuu on teadaolevalt vanim kindla teadaoleva istutamise ajaga puu maailmas. Selle pistik on lõigatud samalt puult, mille all sai Buddha osaks virgumisele. Iidse linna silmatorkavaimad rajatised on hiiglaslikud dagobad, mis kõrguvad teiste ehitiste ja puude kohal. Üks muljetavaldavamaid on 103 m kõrgune valgeks lubjatud Ruwanweli dagoba, mis oli valmides Aasia kõrgeimaks ehitiseks. Samas kõrval asub Thuparamaya dagoba, milles hoitakse Buddha rangluud. Jetavanarama dagoba oli valmides püramiidide järel kõrguselt kolmas ehitis kogu maailmas. Sõidame 766 m kõrguse Ritigala mäe juurde, mis on kõrgeim Sri Lanka põhjaosas ja silmatorkav üle ümbritseva tasandiku. Legendi järgi on see tükike Himaalaja mäestikust, mille jumal Hanuman siia pillas. Mäe küljele jääb 9. saj. rajatud kloostrikompleks, mis hüljati sajand hiljem ja seisis džunglisse mattunult pea tuhat aastat. Siin pole suuri ja võimsaid ehitis, kuid tihedas metsas olev asupaik lisab külastusele salapära. Tagasisõit hotelli. Õhtusöök.

5. PÄEV

Hommikusöök. Nüüd võtame suuna saare mägisesse südamesse. Teel möödume vürtside kasvatuspiirkonnast ja teeme seal peatuse. Siin kasvatatakse mitmesuguseid põnevaid taimi – nelki, kardemoni, kaneeli jm Näeme, kuidas neid kasvatatakse ning kuuleme, kuidas neid toitude juures kasutatakse. Saate ka tooteid kaasa osta. Kandy (Mahanuwara ehk Suur linn) oli Sri Lanka kuningate viimane pealinn, mis läks brittide võimu alla 1815 a. lõpetades üle 2500 aasta pikkuse kuningliku ajajärgu. Linn meeldis ka brittidele oma jahedama kliima tõttu ja nii võib siin tänapäeval näha segu iidsetest pühapaikadest ja koloniaalarhitektuurist, mis teeb Kandyst ühe omapäraseima linna riigis. Kesklinnas on säilinud mitmeid koloniaalstiilis hotelle ja ametihooneid ning budistlike ja hinduistlike templite kõrval seisab ka anglikaani kirik. Vaatame kandy-tantsude etendust, kus näeb saare sisemaalt pärit tantse. Kandy tähtsaim pühapaik on Sri Dalada Maligawa (Püha Hamba reliikvia tempel), kus seitsme kuldse kirstu sees hoitakse püha reliikviat – Buddha hammast. Reliikvia saabus Sri Lankale juba 4 sajandil ja on liikunud koos valitsevate dünastiatega pealinnast pealinna jõudes Kandysse 1592. a. See on Sri Lanka kuulsaim ja külastatuim tempel ning on vaid üks osa suurest kompleksist, mis hõlmab kuningliku palee, muuseumi, raamatukogu ja muid väiksemaid templeid. Õhtune aeg on üks põnevamaid templi külastuseks saamaks osas siin läbiviidavatest rituaalidest. Õhtusöök ja öömaja ****hotellis (2-sed toad).

6. PÄEV

Hommikusöök. Täna sõidame mägipiirkonda, mis on hoopis teine maailm oma järskude mäekülgede, roheliste metsade, teeistanduste ja koskedega. Võimaluse korral teeme peatuse mõne teeäärse kose juures. Külastame teeistandust, kus saab ka näha ja kuulda, kuidas valmivad kuulsad Sri Lanka teed. Teeistandused rajati mägismaale brittide poolt rahuldamaks pidevalt kasvavat teevajadust Suurbritannias. Tee on jätkuvalt tähtsaks Sri Lanka ekspordiartikliks. Peale külastust saame loomulikult maitsta ka kohalikku toodangut. Sri Lanka kõrgeima mäe Pidurutalagala (2524 m) jalamile jääb riigi kõrgeim linn Nuwara Eliya (Valguse linn), mis asub u 1900 m kõrgusel. Selle rajajaks olid britid, kellele meenutas siinne jahedam ja ka udusem kliima kodumaad. Linnast sai nende lemmik puhkusesihtkoht, kuhu sai tulla varjule ranniku kuuma troopika eest. Nuwara Eliya oli ehtbritilik mägikuurort oma golfi- ja poloväljakute, hotellide, klubihoonete ja aedadega. Nüüdseks on britid välja vahetanud kohalikud rannikult pärit turistid, kes tulevad samuti nautima jahedamat kliimat, kuid linnapildis on senini säilinud palju koloniaalstiilis hooneid. Soovijad saavad teha džiibisõidu (lisatasu eestMoon Plainsi vaateplatvormi juurde, kust selge ilmaga avanevad vaated mitmele riigi kõrgeimale tipule ja ümbritsevatele orgudele. Õhtusöök ja öömaja ****hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

Hommikusöök. Varahommikul saavad soovijad sõita Horton Plainsi rahvusparki ja minna matkale. Põhiliselt 2000-2300 m kõrgusele jääv rahvuspark katab mägiseid rohumaid ja pilvemetsi ning on rikas oma taimestiku poolest, mille hulka kuulub palju endeemilisi liike. Siia jäävad ka riigi kõrguselt teine ja kolmas mägi. Meie suundume u 9 km pikkusele rajale, mis viib meid üle rohumaade ja läbi kääbusmetsade World’s Endi vaateplatvormidele. Tegemist on pea 900 m kõrgusel oru kohal asuva paigaga, kust avanevad fantastilised vaated ümbruskonna mägedele ja orgudele. Selge ilmaga paistab ära isegi 80 km kaugusel asuv India ookean. Tagasiteel saab pilgu heita ka 20 m kõrgusele Baker’si kosele. Rada on suhteliselt tasane (tõusu-laskumist kokku u 250 m), kuid niiskuse tõttu võib mõnes kohas olla mudane. Jalga matkaks sobivad korralikud jalanõud, peakate ja igaks juhuks ka vihmakeep. NB! Rajale ei tohi kaasa võtta plastist esemeid nagu kilekotid, plastkarbid, tulemasinad jms. Erandiks on joogipudelid. Peale matka sõidame väiksesse mägikülla, kus saab süüa lõunat ja oodata rongi.*Need, kes ei soovi matkale minna, saavad veeta vaba hommiku Nuwara Eliyas ja sõidavad Nanu Oya raudteejaama.Rongisõit läbi mägismaa. Colombot mägipiirkonnaga ühendav pealiin on vanim raudteeliin Sri Lankal. Paljude sildade ja tunnelitega liin pakub suurepäraseid vaateid mägedele ja orgudele, metsadele, istandustele ja väikestele küladele. Seda sõitu peetakse üheks ilusaimaks kogu Aasias. Lõpetame rongisõidu Ella lähedal, millest on praeguseks saanud populaarne seljakotirändurite ja matkajate peatuspaik. Alustame bussiga laskumist mägedest ja võtame suuna lõunaranniku poole. Õhtusöök. Majutus 2 järgnevat ööd hotellis (2-sed toad).

8. PÄEV

Varahommikul saavad soovijad (lisatasu eest, ettetellimisel) minna safarile Yala rahvusparki. Teised võivad lõõgastuda hotelli basseini ääres. Yala rahvuspark on üks suurimaid ja huvitavamaid Sri Lankal kattes pea 1000 km² troopilisi metsi, põõsastikke, rohumaid ja märgalasid. Seal elab 44 liiki imetajaid, nende seas üle 300 tseiloni elevandi, u 200 tseiloni leopardi ja haruldane tseiloni huulkaru. Lisaks üle 200 linnuliigi. Ringsõidul üritame kohata erinevaid looma- ja linnuliike ning hea õnne korral õnnestub silmata ka leopardi. Soovijad saavad peale lõunat teha safari (lisatasu eest, ettetellimisel) ka Bundala rahvuspargis. Tänu mitmetele laguunidele ja okkalistele põõsastikele on see hea elupaik paljudele lindudele. Pea 200 linnuliigi hulgas on ka mitmeid rändlinde ja siin on väga head tingimused erinevate linnuliikide nägemiseks. Rahvuspargis elab ka erinevaid loomaliike, nende hulgas ka elevandid, kelle kohtamiseks on siin head võimalused. Kuna Bundala ei ole nii populaarne kui Yala rahvuspark, siis on siinsel väiksemal alal safarituur palju rahulikum. Õhtusöök.

9. PÄEV

Hommikusöök. Sõidame lõunarannikule. Siin on kaunid troopilised rannad, kuldne liiv ja palmipuud. Ideaalne koht lõõgastumiseks Puhkus rannas. Majutus järgmised 3 ööd ****hotellis (2-sed toad).

10. PÄEV

Soovijatele varahommikul 3-tunnine vaalavaatlus (lisatasu eest, ettetellimisel). Kaasa saame pakitud hommikusöögi. Sõidame laevaga ookeanile, kus otsime eelkõige maailma suurimaid loomi – sinivaalu, kuid on võimalik näha ka delfiine, merikilpkonni ja mitmeid linde. Seejärel puhkus kaunil troopilisel rannal.

11. PÄEV

Hommikusöök. Puhkus rannas. Soovijatele (lisatasu eest) poolepäevane väljasõit Gallesse. Galle sadamapaik oli kasutusel juba antiikajal, kui siit veeti välja kaneeli, elevandiluud, paabulinde jt eksootilisi kaupu. Keskajal tekkis siia sadamalinn, mille vallutasid 16. saj. lõpus portugallased ja rajasid siia oma kindluse, mida hiljem laiendasid järgmised vallutajad, hollandlased. Galle Fort seal asuva vanalinnaga on säilitanud oma hollandlaste ja brittide aegse koloniaalarhitektuuri.

12. PÄEV

Hommikusöök. Peale hommikust puhkust sõidame Sri Lanka pealinna Colombosse. See suurlinn on omapärane segu vanast ja uuest. Koloniaalarhitektuur ja selle kõrval kõrguvad kaasaegsed pilvelõhkujad, templid, kirikud ja mošeed, varjulised puiesteed luksuslike hotellide ja kaubanduskeskustega ning lärmakad traditsioonilise kaubandusega linnaosad. Teeme ekskursiooni linnas saamaks aimu uuematest ja vanematest linnaosadest. Suurepärast vaadet linnale saame nautida Lõuna-Aasia kõrgeima ehitise, Lotus Toweri, vaateplatvormilt. Öömaja ****hotellis (2-sed toad).

13. PÄEV

Varahommikune transfeer lennujaama. Lend Colombo-Istanbul kl … Lend Istanbul-Tallinn kl … Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

REISI MAKSUMUS: 2590 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid,
  • lennujaamamaksud 449 € (seisuga 12.0.2024, võivad muutuda),
  • kohalik buss ringreisiks,
  • öömajad ***/**** hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • õhtusöögid vastavalt programmile,
  • eestikeelne giid-reisijuht Triin Asi ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

 

NB! Kindlasti palume ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrke ja pagasikindlustusega

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

LISATASU EEST (2024 seisuga, võivad muutuda, tellimine ja tasumine enne reisi)

  • Sri Lanka e-viisa vormistamine 55 €,
  • safari Yala rahvuspargis 65 €,
  • safari Bundala rahvuspargis 55 €,
  • väljasõit Gallesse 39 €
  • vaalavaatlus 3 tundi 45 €
    • ühene majutus …… €.
KAASA6 kuud alates reisi alguskuupäevast kehtiv EV pass, mugavad jalanõud, peakate, ujumisriided, vihmakindlad riided, fliis vms mägedes viibimiseks või jahedamate õhtute jaoks, matkaks sobivad jalanõud 7. päeva matkast osavõtjatele.

NB! Viisa vormistamiseks palume edastada korralikult skaneeritud passikoopia vähemalt kuu enne reisi!!!

Lendudel teenindab Turkish AirlinesPardal pakutakse tasuta einet ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud kaasa võtta 23 kg tasuta pagasit. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga kuni 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub: E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Sissepääsud programmis olevatesse külastuskohtadesse kokku 125 USD
džiibisõit Moon Plainsi + sissepääs alale 6-16 USD (sõltub külastajate arvust)
Horton Plainsi rahvuspark 40 USD
Lotus Tower 20 USD
Jootraha kohalikele giididele ja bussijuhtidele u 35 €

Sri Lankal kehtib Sri Lanka ruupia, 1 € = 325 LKR.

Sri Lankal kehtib Sri Lanka ruupia, 1 € = 325 LKR.

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024. a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.