Õppereis Leedumaale: LEEDU AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab  kõikidele huvilistele 22.-25. august  2024 reisifirma Tensi-Reisid  4-päevase õppereisi (buss) Leedumaale: Vilnius-Kaunas-Druskininkai-Trakai

 

LEEDU AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

 
Leedu on suurim Balti vabariik, kus siiani võib tunda muistse Leedu suurriigi vaimu ja võimsust, näha vanu uhkeid kindluseid ja suurejoonelisi kirikuid. Samas võib Leedu linnades leida ka meeldivalt kaasaegseid äri- ja kohvikutänavaid, mis õhtutel kiiskavad tuledesäras.

1. PÄEV

Väljasõit Tallinnast kl. 06.00 Vene Kultuurikeskuse eest (Mere pst 5) ja Tartust kl. 09.00 Vanemuise alumisest parklast. (NB! Väljasõiduajad võivad muutuda. Palun kontrollige). Teel läbi Läti tutvustab giid meie lõunanaabrite ajalugu ning kultuuri. Sõidame Kaunasesse, mis oli 1919. aastal ajutiselt Leedu pealinnaks. Kaunase linnaekskursioon – kloostrid, kirikud ning nendega seotud legendid. Nerise kaldal asuv Kaunase kindlus meenutab kunagist Leedu suurvürstiriigi uhkust. Jalutame mööda Vabaduse puiesteed (Laisvés aléjat), mida ääristavad nii linna valitsushooned kui poed ja restoranid. Sellel tänaval on keelatud ainult kaks asja – autosõit ja suitsetamine! Näeme Leedu muistse äikesejumala Perkunase maja ning Kaunase raekoda, mida hellitavalt kutsutakse „valgeks luigeks“ ja mis oma torniga meenutab hoopis kirikut. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).


2. PÄEV

Hommikusöök. Sõit Druskininkaisse, mis on Leedu suurim ja vanim aastaringne suvituslinn Leedu lõunaosas Neemeni jõe ääres, Valgevene ja Poola piiri lähedal. Druskininkai linn on kasvanud läbi sajandite rahvusvaheliseks kuurordiks tänu rikkalikele mineraalvee allikatele. Viimastel aastatel on Druskininkai läbinud olulise uuenduskuuri. Nüüdseks on siin lisaks mineraalveepargile ja klassikalistele sanatooriumitele nii mugavaid SPA-hotelle, tervise- ja vabaaja keskused kui ka mitmed ööklubid. Linna ümbritsevad männimetsad, maaliline Nemunase org ja linna keskel asuv Druskonise järv loovad maalilise õhkkonna täiuslikuks puhkuseks. Külastame ka Euroopa suurimat suusakeskust, mis asub siseruumides ja on seega kogu aasta vältel avatud. Talvel on lisaks avatud laskumine ka välitingimustes. Sõit funikulööriga, kus 45 meetri kõrgusel on võimalus nautida maalilist vaadet Druskininkaile. Õhtul saab aega veeta 2006. aastal avatud veepargis. Öömaja ***hotellis (2-sed toad).


3. PÄEV

Hommikusöök. Trakai loss, mis asub imekauni Galve järve saarel. Imetleme maalilist järvedest ümbritsetud Trakai linnakest, mis on mänginud tähtsat osa Leedu ajaloos ja on üks riigi vanimatest linnadest. Tõenäoliselt ulatub selle ajalugu juba 12. sajandisse. Gediminase ajal oli see esimene Leedu iseseisva vürstiriigi pealinn. Vytautase valitsemisajal rajati Trakai saarele kindlus – võimukeskus, mis osutus parajaks pähkliks igale vallutajale. Seda saarekindlust on kutsutud Marienburgi ordulinnuse järgi ka “Väikeseks Marienburgiks”. Tegemist on ühe paremini restaureeritud keskaegse kindluslossiga Euroopas. Puusild ühendab saarelinnust muu maailmaga. 30 m kõrguses lossitornis oli suurvürsti residents. Külastame Trakai lossis asuvat muuseumi. Tänapäeval toimuvad siin erinevad kontserdid ja festivalid. Õhtuks jõuame Leedu pealinna Vilniusse linnaekskursioon. Vanalinnas seguneb gootika ja klassitsism lummava hilisbaroki hiilgusega. Selle piirkonna teevad kauniks kitsad kõrvaltänavad ja esinduslikud arhitektuurimälestised. Tutvume ajaloolise ülikooliga, mis võtab enda alla suure osa vanalinnast, ja uhke gooti stiilis punastest tellistest Püha Anna kirikuga. Vilniuse vanalinnas on ka katoliiklikus maailmas pühade paikadena laialt tuntud Päikesevärav ning Püha Madonna kabel. Võimsa mulje jätab Vilniuse katedraal ja selle väärtuslikum osa – Kazimierase barokkstiilis kabel. Katedraali väljakul asub Suurvürsti loss ja nende kohal kõrgub Gediminase torn. Külastame ka Vilniuse kesklinnas asuvat Užupise vabariiki. Vilnia jõe käärus elanud kogukond kuulutas 1. aprillil 1997. aastal välja oma vabariigi. 2018. aastal 21. sünniaastat tähistanud “vabariigil” on oma president, valitsus ja põhiseadus, oma lipp ja raha, isegi 12-liikmeline armee. Öömaja *** hotellis (2-sed toad).


4. PÄEV

Hommikusöök. Pakruojise mõis, mis on kõige suurem mõis Leedus. See ehitati rohkem kui 100 aastat tagasi ja seda valitses Saksa parunite von der Roppenite suguvõsa. Kompleks koosneb enam kui 30 hoonest, kuhu kuuluvad hotell, restoranid, muuseum, õlletehas, piiritusevabrik, töökojad, tall jne. Sel päeval toimub mõisas lillefestival „Suveöö unenägu“. Lõunasöök mõisa restoranis (ettetellimisel, lisatasu eest). Sõit koju marsruudil Tartu-Tallinn.


REISI MAKSUMUS: 480 € (Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %) Tasumine  Vilko koolitusarve alusel.  P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • öömaja  ***hotellides (2-kohalised toad) koos hommikusöökidega
  • mugavustega buss
  • eestikeelne giid-reisijuht Monika Urb ja eestikeelsed ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8  AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Palun ISE  teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega.

LISATASU EEST (2023 seisuga, tellimine ja tasumine enne reisi):

  • Pakruojise mõis koos mõisagiidiga 23 €/ 19 € pensionär, õpilane,
  • lõunasöök Pakruojise mõisa restoranis 16 €,
  • ühene majutus u 100 €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart, ujumisriided, rannarätik.

NB! Kaasa võtta üliõpilaspilet, pensionitunnistus, õpilaspilet või ISIC-kaart grupipiletite ostmiseks ja EU ravikindlustuskaart!

 

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub : E-post: gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2023. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Trakai lossikompleks 12 €/6 € seenior ja õpilane
Sõit funikulööriga  6 €/ al. 65 a ja õpilane 5.50 € (edasi-tagasi)
Suusakeskus 1 €
Druskininkai veepark (saunamaailm +veeatraktsioonid) al  18 €

NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2023.a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.