Õppereis Costa Ricasse: COSTA RICA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 18.-28. veebruaril 2024 kõikidele huvilistele reisifirma Tensi-Reisid  11- päevase reisi (lennuk, buss kohapeal) Costa Ricasse

 

COSTA RICA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Väike  12  grupp!

Veel 3 vaba kahta!

 

TORTUGUERO – ARENAL – MONTEVERDE – CARARA – MANUEL ANTONIO

Eksootiline Costa Rica („rikas rannik“) on loodusnautlejate paradiis ning üks põnevamaid turismimagneteid Kesk-Ameerika väikeriikide seas. Siit leiab ligi 186 kaitseala ja loodusparki. Silmapiiril tossav vulkaan, möiraahvi hommikuäratus, tuhanded värvikirevad liblikad ja papagoid, kaunid orhideed… Costa Rica on üks maailma liigirikkaim piirkond ja täieõiguslik Eedeni aed maa peal. Reis viib meid nii pilve- kui vihmametsadesse, sõidame jõgedel ja jalutame rahvusparkides, supleme kuumaveeallikates ja Vaikses ookeanis ning snorgeldame korallide vahel. Inimesed on siin rõõmsad ja naudivad elu. Pura Vida!

 

1. PÄEV

Kogunemine Tallinna lennujaamas Lend …. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Saabume San Josesse õhtul. Suundume hotelli. Majutus ****hotellis (2-sed toad).

2. PÄEV

TORTUGUERO RAHVUSPARK
Hommikusöök. Võtame suuna Kariibi mere ranniku poole Costa Rica enimkülastatud Tortuguero rahvusparki, kuhu jõuame alguses teed ja siis vett mööda. Suundume paadisadamasse, edasi jätkame teekonda paadiga. Rahvuspargis, mida kutsutakse ka Costa Rica Amazonaseks, puudub igasugune teedevõrk. Liikuma pääsebki vaid väikeste paatidega mööda kanaleid sõites või lennukiga lennates. Tortuguero on tõeline vihmamets, mis asub oma mikrokliimas – siin sajab aastaringselt väga palju (pea 5000 mm aastas) ning seetõttu on loodus äärmiselt lopsakas. Rahvuspark koosneb jõgedest, kanalitest, soistest aladest ja on oma mitmekesise taimestiku, loomastiku ning vee-elustiku tõttu rangelt kaitse all. Lõunasöök. Tortuguero metsikud rannad on paradiis rohekilpkonnadele. Tutvume lähemalt kilpkonnade elu ja nende kaitsega ning vaatame ringi rahulikus Tortuguero külakeses, mis on säilitanud eheda Kariibimere-äärse atmosfääri.  Majutus järgnevad 2 ööd piirkonnale tüüpilises ***lodge’is (2-sed toad). Vaba pärastlõuna puhkuseks. Kompleksi juurde kuulub basseinialaÕhtusöök.

3. PÄEV

TORTUGUERO RAHVUSPARK
Hommikune paadisõit kanalitel, et kuulda, näha ning kogeda, kuidas džungel ärkab. Just paadiga on kõige parem kitsastel kanalitel ümbrust avastada. Ümbritsev vihmamets kihab elust, loomad-linnud tulevad toitu otsima ja tõenäosus nende tegemisi lähedalt jälgida on sel ajal kõige suurem. Võime näha möiraahvide karja viigipuu otsas, saarmast oma hommikusöögi järele ujumas, krokodilliperet esimesi soojendavaid päikesekiiri nautimas ja neoon-rohelisi iguaane putukaid varitsemas… Pärast paadisõitu naudime hommikusööki ja suundume jalutuskäigule vihmametsa, et näha siin elutsevaid linde, loomi ja konni. LõunasöökVaba pärastlõuna puhkuseks. Õhtusöök.

4. PÄEV

TORTUGUERO-ARENALI PIIRKONDHommikusöök. Sõidame paatidega kuni jõuame esimese teeni, kust jätkub teekond juba mööda maad. Teel Arenali vulkaani ala poole läbime ananassikasvatuse poolest tuntud põllumajanduspiirkonda. Kui rääkida veel Arenali vulkaanist, siis seda peeti ammu kustunuks, kuni see 1968. a. juulis ühel hommikul täiesti ootamatult ellu ärkas. Mitu päeva kestnud võimsate pursete tagajärjel mattusid lähedalasunud külad paksu tuha, laava ja kivimikihi alla. Seismiliselt aktiivne periood jätkus veel mitukümmend aastat, kuni 1990-ndani. Tulised laavajoad ja vaatemängulised pursked meelitasid siia ootamatult palju külastajaid. Alates 2010. a. tundub vulkaan maha rahunenud olevat, aktiivsus on kahanenud ja laavat välja ei voola. Jõuame ööbimiskohta San Carlose piirkonnas. Majutus järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

5. PÄEV

ARENALI VULKAAN
Hommikusöök. Suundume Arenali Vulkaani rahvusparki. Taevasse küünitav majesteetlik koonusekujuline tulemägi oli püha juba Kolumbuse-eelsete hõimude jaoks, tänapäeval armastavad vulkaani siluetti ja ümbritsevat panoraami jäädvustada fotograafid. Võtame ette jõukohase matka. Tee viib läbi vihmametsa 1968. a. pursanud, nüüdseks künkaks vormunud laavajuga pidi. Teeme peatusi imetlemaks kauneid vaateid rahvuspargile, vulkaanile ja Arenali järvele. Arenali piirkonda peetakse linnuvaatlejate paradiisiks, siin on märgatud pea kõiki Costa Rica 850 erinevat linnuliiki. Ka loomade ja taimede osas on siin küllus. Raja ääres kasvavad orhideed, helikooniad, sõnajalad, loorberid, bromeeliad ja teised taimed, mida tavaliselt oleme harjunud nägema paar korda väiksemate toalilledena. Matk on u 3,5 km pikkune. Matkarajad asuvad u 600 ja 800 m kõrgusel, piirkond on aasta läbi niiske ja võib esineda hoovihma. Pärastlõunal mõnuleme kuumaveeallikatesÕhtusöök.

6. PÄEV

MONTEVERDE, FARMIKÜLASTUS
Hommikusöök. Sõit Monteverde (tõlkes „roheline mets“) pilvemetsa piirkonda. Asudes Tilarani mäestikus 1300 m üle merepinna, on see ala vaheldumisi pilvede kohal ja pilvede all. Vaatamata udule, niiskusele ja kohati piiratud nähtavusele tundub, et tegu on grandioosse rohetava katedraaliga. Tuulte poolt skulptureeritud haldjalikud metsaalad lagedatel mäenõlvadel tunduvad eriliselt väiksed, kui taustaks on Monteverde vihmametsa majesteetlikult kõrged puud, mida katavad orhideed, bromeeliad, sõnajalad, väädid ja samblad. Ainuüksi orhideeliike kasvab siin 420. Muutlik kliima ja suured kõrguste vahed on aidanud kaasa rikkaliku bioloogilise mitmekesisuse tekkele. Siin elavad jaaguar, puuma, otselot, hiidtapiir, lokut-kellalind, sirmilind, tuukanid, kuulus hundketsal ja Costa Rica postkaartidelt tuntud punasilm-lehekonn. Teel külastame tüüpilist Costa Rica farmi, kus kasvatatakse suhkruroogu, kohvi, jahubanaane ja palju muud. Kohviistanduses näeme kohvitaimi ning toorete kohviubade purustamist, koorimist ja röstimist. Tutvume kakao valmistamisega, alates taimede kasvatamisest ja saagi koristusest kuni kakaopulbri valmimiseni. Tutvume suhkruroo kasvatamisega ning kõikidel soovijatel on võimalus proovida magusat „gallo de arracache“-t, kohvi ja maiade retsepti järgi valmistatud vürtsikat kakaod. Õhtul külastame Curi Cancha looduskaitseala – linnuvaatluse paradiisi. Majutus järgnevad 2 ööd ***hotellis (2-sed toad).

7. PÄEV

MONTEVERDE RIPPUVAD SILLAD
Hommikusöök. Tõuseme mööda mäenõlva 1400 m kõrgusele kahe pilvemetsa vahele jäävasse Monteverde/Santa Elena linna. Võtame ette vapustava matka pilvemetsa rippsildadel, mis võimaldab tutvuda pilvemetsa eluga mitmel tasandil. Pilvemets on linnusõprade paradiis. Siin võib kohata kuni 400 erinevat linnuliiki. Rada algab maapinnalt ja tõuseb järk-järgult kõrgemale kuni 80 m kõrgusele puude vahele, kus ületatakse 5 rippsilda. Matk on kokku u 3 km, rada ei ole raske, aga ei sobi kõrgusekartlikele. Seejärel suundume tutvuma liblikate eluga. Monteverde liblikate aia peamiseks atraktsiooniks on kinnised alad, kus kohtab Costa Rica erinevat kliimat ja elutingimusi nautivaid liblikaid. Teiste hulgas näeb lähedalt Hamadryast (ainus liik, kes teeb ise häält), suuri sinised Morpho liblikaid, klaastiibadega Greta Otot ja sebramustriliste tiibadega Heliconiust. Kokku on siin peaaegu 30 liiki liblikaid, kes kõik on kohapeal kasvatatud. Lisaks saab turvalist tutvust teha üle 20 erineva putuka- ja ämblikuliigiga ning jälgida sipelgapesa tegevust seestpoolt. Õhtune külaskäik nahkhiirte majja tutvustab nende mõistatuslike ööelanike tähtsust meie ökosüsteemis ja annab suurepärase sissevaate nende eludesse ja tegemistesse. Võimalik on jälgida ka nahkhiirte toitmist. Kes varem nahkhiiri pelgas, näeb neid pärast seda külastust kindlasti uue pilguga.

8. PÄEV

CARARA – MANUEL ANTONIOHommikusöök. Sõit Vaikse ookeani rannikule Manuel Antonio’sse. Teel teeme peatuse unikaalse mikrokliimaga Carara rahvuspargis ning jalutame läbi lopsaka vihmametsa jõukohasel rajal u 1,5 km.  Vaba pärastlõuna puhkuseks. Võimalus minna liivaranda päikest võtma ja ujuma. Just Manuel Antonio rahvuspargis asuvad Costa Rica  kaunimad rannad. Õhtusöök. Majutus järgnevad 2 ööd ****hotellis (2-sed toad).

9. PÄEV

MANUEL ANTONIO RAHVUSPARK, KATAMARAANISÕIT
Hommikusöök. Manuel Antonio rahvuspark on Costa Rica üks väiksematest (20 km²), kuid kuulsamatest. Seda parki peetakse üheks maailma rikkalikuima bioloogilise mitmekesisusega kaitsealaks. Siin elab 109 liiki imetajaid ja 184 liiki linde. Läbi pargi looklev rada (u 3,5 km) on sile ja maaliliste vaadetega. Läbinud pool matkarajast, teeme peatuse liivarannas. Soovijad saavad minna ookeani ujuma. Matka jooksul võib kohata  laiskloomi, ahve, lugematul hulgal erinevaid linde, roomajaid ning imetleda orhideesid, liblikaid ja troopilisi puid. Pärastlõunal suundume kristallselge veega Vaikse ookeani rannikule katamaraanisõidule. Sõidul avanevad vaated liivarandadele ja troopilisele igihaljale metsale. Kui veab, siis näeb ka mereelukaid – lamekilpkonni ja küürvaalu, kes rannikuäärsete saarte vahel puhkamas käivad. Jääme ankrusse ühte eraldatud ja rahulikku lahesoppi. Soovijad saavad minna ujuma ja snorgeldada korallide vahel. Laevas pakutakse snäkke ja rikkalikku valikut värskeid mahlu. Sõit tagasi hotelli.

10. PÄEV

MANUEL ANTONIO – SAN JOSE
Hommikusöök. Vaba hommik puhkuseks. Teel lennujaama teeme peatuse Tarcolesi jõe sillal, mida kutsutakse Krokodillide sillaks. Loodame näha krokodille, kelle elupaik on silla all. Teel San Jose lennujaama teeme peatuse mitmekesise valikuga poes, kust on võimalus kaasa soetada kohalikku kohvi, teed, kosmeetikat, puutööd, ehteid, kuulsaid käsitsi kaunistatud Sarchi vankrikesi, kohvilikööri ja palju muud. Lend San Jose-Frankfurt kl … (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaega paar päeva enne reisi).

11. PÄEV

Saabume Frankfurti. Lend Frankfurt-Tallinn kl …Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

REISI MAKSUMUS: 4590 €. Kui ühest asutusest/perest  2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine  Vilko koolitusarve alusel. P.S.Kui keegi mingil põhjusel  reisist loobub, siis reisi summat  ei tagastata, küll aga võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-San Jose-Tallinn,
  • lennujaamamaksud 127 € (28.03.2024 seisuga, võivad muutuda),
  • majutus ****/***hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • kohalik transport ja ekskursioonid vastavalt programmile,
  • sissepääsupiletid külastatavatesse rahvusparkidesse ja teistesse tasulistesse kohtadesse,
  • toitlustus vastavalt programmile,
  • kohalik litsenseeritud giid,
  • giid-reisijuht  Kristel Koemets ja eestikeelse tõlkega ekskursioonid
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava  ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta
  • Reisi korraldus reisifirma: AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

NB! Kindlasti ISE  teha juurde  tervisekindlustus koos pagasi- ja  reisitõrkekindlustustusega

 

LISATASU EEST (tellimine ja tasumine enne reisi):

  • ühene majutus u  700 €.

KAASA: EV pass, mis peab kehtima 6 kuud pärast reisi. Costa Rica on Eesti passiga reisijatele viisavaba.

 

Lendudel teenindab Lufthansa. Pardal pakutakse tasuta toitu/snäkki ning nii karastus- kui alkohoolseid jooke. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimummõõtmetega 56x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://transpordiamet.ee/ohutus-ja-jarelevalve/reisimine/mida-ei-tohi-lennureisile-kaasa-votta/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Jootraha kohalikele giididele ja bussijuhtidele:

Costa Ricas on kombeks jätta kohalikele giididele ja bussijuhtidele jootraha. Jootraha soovitame arvestada 2 USD bussijuhile ja 4 USD giidile päeva kohta.Reisijate mugavust silmas pidades korjab meie giid selle ühe korraga ja tasustab kohalikke vastavalt reeglitele ja teenuse kvaliteedile.

Hinnas sisalduvate lõuna- ja õhtusöökide järel on viisakas jätta lauda 1-2 USD jootraha inimese kohta. Iseseisvalt välja sööma minnes võiks hea teeninduse eest jätta jootraha 5-10% arvest. Hotellides kohvrite tuppa kandmise eest ootavad teenindajad jootraha 1-1,5 USD kohvri eest.

Programmis sisalduvate lõuna- ja õhtusöökide juurde pakutavad joogid ei sisaldu hinnas.

Registreerimine õppereisile kuni kohti jätkub: E-post:gunnar@vilkokool.ee või  mob 52 68031

NB! Meie reisiprogramm on koostatud 2024 a. seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reeglid ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.