Õppereis Saksamaale: SAKSAMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

Viljandi Koolituskeskus Vilko MTÜ vahendab 14.- 18. augustil 2025  reisifirma Tensi Reisid 5-päevase õppereisi (lennuk, buss kohapeal) Saksamaa väikelinnadesse

 

SAKSAMAA AJALUGU, KULTUUR NING HARIDUS-, SOTSIAAL- JA TERVISHOIUSÜSTEEM

NB! Veel 12 vaba kohta!

1. Päev

Kohtumine Tallinna lennujaama … kl 04.10. Lend Tallinn-Frankfurt kl 06.10-07.40; Frankfurt-München kl 09.15-10.10. (NB! Kohalikud ajad. Palun kontrollige lennuaegu paar päeva enne reisi). Sõidame Nürnbergi. Üheski teises Saksamaa suurlinnas polnud ajalooline südalinn säilinud nii muutumatult kui Nürnbergis kuni Teise maailmasõjani, mille kahjuks vaid 10% ehitistest puutumatult üle elas. Nürnberg aga otsustas taastustööde käigus üles ehitada vanalinna kaasaegsel kombel – tänu sellele on Nürnberg üks parimaid näiteid keskaja ja tänapäeva, taastatud vana ja uue integreerimisest. Jalutuskäik vanalinnas. Tänu majesteetlikele linnamüüridele on vanalinna lihtne teistest linnaosadest eristada. Nürnbergi linnust koos linnamüüriga peetakse üheks Euroopa kõige võimsamaks keskaegseks kindlustuseks. Esmakordselt on linna kohal mäel kõrguvat Kaiserburgi mainitud 1105. aastal. Jalutame mäele seda vaatama. Soovijatele lõunasöök (lisatasu eest, ettetellimisel). Vaba aeg linnas. Sõit Würzburgi. Öömaja hotellis (2-sed toad).


2. Päev

Hommikusöök. Würzburg – vana piiskopilinn ja noor ülikoolilinn. Barokne Würzburg ühendab endas lõunaeuroopaliku miljöö ja Frangimaa õdususe. Würzburgi ilmet kujundavad eri ajastute arhitektuuri meistritööd. Kunst, kultuur ja frankide vein kuuluvad lahutamatult Würzburgi ellu ning loovad kõigi meeltega tajutava atmosfääri. UNESCO maailmapärandi nimestikku kuuluv residents ja Marienbergi kindlus on Würzburgi tunnusmärkidena laialt tuntud, aga sellel linnal on pakkuda märksa enamat. Siin on maailma suurim Riemenschneideri teoste kollektsioon; Toomkirik, mis on suuruselt neljas romaani stiilis jumalakoda Saksamaal; Neumünsteri, Grafeneckarti ja Käppele tornide ansambel, 180-meetri pikkune Mainbrücke sild oma imposantsete pühakukujudega. Külastame Würzburgi residentsi, mis ehitati kahe vürstpiiskopi käsul kuulsate arhitektide juhtimisel. Napoleon nimetas hoonet väidetavalt Euroopa suurimaks pastoraadiks. Kuppellaega vestibüüli kaunistab Veneetsia kunstniku Tiepolo loodud maailma suurim fresko. Palee keskmeks on uhke Keisrisaal. Laemaalid, skulptuurid, gobeläänid. Maini jõe äär on ümbritsetud viinamarjaistandustega. Külastame ajaloolist ja sajanditevanuste traditsioonidega Juliusspitali veinimõisat ja tutvume nende veinimaailmaga. Sõit Bambergi. Bambergi piiskopkonna rajamisega tahtis keiser Heinrich II luua Alpidest põhjapoole teise Rooma. Vanalinn asub seitsmel künkal nagu Roomagi. Linna siluetis kerkivad esile arvukad kirikutornid. Linna sümboliks on Bambergi toomkirik, mille ehitamist alustati juba 13. sajandil. Külastame toomkirikut ja kuulsat Bambergi ratsaniku monumenti. Toomkiriku kõrval asub vana residents. Kuulus ja sagedasti pildistatud on ka vana raekoda 18. sajandist, mis asetseb vaiadel keset Regnitzi jõge. Sildade vahele jääva raekoja torni külge ehitatud Rottmeisteri vahvärkmaja nagu ripuks jõe kohal. „Väikeses Veneetsias“ on tihedalt üksteise kõrval armsad kalurimajad. Siin saab maitsta Bambergis pruulitavat suitsumaitselist õlut. Sõit Naumburgi. Öömaja hotellis (2-sed toad).


3. Päev

Hommikusöök. Naumburgi peamine vaatamisväärsus on 13. sajandil ehitatud gooti stiilis toomkirik oma nelja torni ja arvukate figuuridega, mida ka külastame. Jalutame avaral turuväljakul, mis on ääristatud renessanss- ja barokkstiilis majadega. Sõidame Kyffhäuseri mägedesse vaatama kuningas Friedrich I, keda kutsuti ka Barbarossaks, mälestusmärki. Vaatame ringi ka imeliste maa-aluste järvedega Barbarossa koopas. Sõidame edasi Wernigerodesse. Linnake asub veetlevas paigas kahe jõe ühinemiskohas. Tema käänulisi tänavaid palistavad armsad kunstipäraste puunikerdustega vahvärkmajad ja eriline 13. sajandi raekoda, mida võib lugeda sõrestikmajade meistriteoseks. Eriti huvitav on jalakäijate tsoon Breite Strasse. Linna kohal Agnesbergi kaljul kõrguvad tornid ja kaitsemüürid annavad tunnistust keskaegse kindluse tugevusest. Sajandite vältel kindlusele juurde- ja ümberehitisi tehes on sellest saanud muinasjutuline loss, mille sisemus on Saksa aristokraatia 19. saj elustiili näiteks. Lossikabelis toimuvad ka tänapäeval uhked laulatustseremooniad. Lossi juurde sõidame väikese rongiga. Ülevalt lossiõuest avaneb unustamatu vaade linnakesele, Harzi maastikule ja mägedele. Ööbimine hotellis (2-sed toad).


4. Päev

Hommikusöök. Sõit Goslarisse. Meeleolukas endine keisrilinn ja Hansa Liidu liige. Seda kutsuti Saksa keisrite varakambriks tänu vase- ja hõbedakaevandustele. 1450. a ehitasid vaba linnriigi jõukad kodanikud oma linnale uhke raekoja. Goslari vanas südalinnas võib kokku lugeda 168 maja, mis on ehitatud 16. saj. UNESCO kultuuripärandiks kuulutatud vanalinn on säilinud kunagisel kujul ja meelitab kokku palju huvilisi. Siin on tervete tänavate kaupa erinevatest ajastutest säilinud armsaid vahvärkmaju. Sõidame edasi ja külastame Walsrode linnuparki, kus saame näha nii erinevaid linnuliike kui ka kaunist iluaeda. Üle 4500 linnu 600 eri liigist teeb sellest suurima linnupargi maailmas. Linde on kõigilt kontinentidelt ja kliimavöötmetest. Ainsa kohana Euroopas on siin võimalik näha näiteks paradiisilindu. Sõit Bremenisse. Öömaja hotellis (2-sed toad).


5. Päev

Hommikusöök. Jalutuskäik Bremeni vanalinnasSchnoorviertel oli kunagine vilets agul, mis ainsa tervikliku linnaosana pääses Teisest maailmasõjast suuremate purustusteta. Kvartalis leidub nii restorane, kohvikuid kui ka suveniiripoode. Külastajate seas on see populaarne oma paljude 15.–18. sajandist pärit ehitistega nagu näiteks mänguasjamuuseum ja gooti stiilis kirik. Bremeni raekojahoone on üks linna vanematest hoonetest ning see on märgitud ka UNESCO arhitektuuripärandi loetelus. Saab külastada ka raekoja keldrikorrust, kus pakutakse maitsta rohkem kui 600 eri veini. Kindlasti ei saa jätta käimata Böttcherstraßel, mis muudeti 1920-ndail kohvikaupmees Roseliuse tellimusel juugendstiilis muuseumi- ja kaubandustänavaks. Praegu on see otsekui Bremeni mitteametlik peatänav, kus saab imetleda arhitektuuri, külastada muuseume ja poekesi. Raekoja juures ajaloolisel turuplatsil on Grimmi muinasjutust tuttavate moosekantide skulptuur muinasjututee lõpp-punktina. Raeplatsilt võib üles otsida ka Bremer Lochi („Bremeri augu“). Sõit Bremeni lennujaama. Lend Bremen-Frankfurt kl 18.30-19.30; Frankfurt-Tallinn kl 21.40-01.00. (NB! Kohalikud ajad). Reis lõpeb Tallinna lennujaamas.

 

 



MAKSUMUS: ……€    Kui ühest asutusest/perest  vähemalt 2 osalejat, siis soodustus 2 %. Kui 4 osalejat, siis soodustus 3 %. Tasumine Vilko koolitusarve alusel vähemalt pool summast registreerimisel.  Koolitusest loobumise korral raha ei tagastata, kuid võimalus leida ise asendaja. NB! Reisi summa võimalik tagasi saada sel juhul, kui on reisijal endal sõlmitud kindlustusfirmaga eraldi reisitõrkekindlustus.

HINNA SEES:

  • lennupiletid Tallinn-Frankfurt-München-Tallinn
  • lennujaamamaksud 102 € (18.09.2024 seisuga, võivad muutuda),
  • öömajad hotellides koos hommikusöökidega (2-sed toad),
  • mugavustega buss,
  • saksa keelt valdav ja suurte kogemustega giid-reisijuht Imbi Mesila
  • Väljastame koolitustõendi (8 AT) vastava ajaloo- ja kultuurikoolituse läbimise kohta.
  • Reisi korraldus: reisifirma AS Tensi-Reisid- Ülikooli 4    51003  Tartu, reg. nr. 10323031, MTT: TRE000084

LISATASU EEST (tellimine broneeringut tehes ja tasumine enne reisi): (2024 aasta seisuga, võivad muutuda)

  • Nürnbergis lõunasöök … €,
  • lisandub veel lõuna- ja õhtusööke…..€
  • ühene majutus … €.

KAASA: kuni reisi lõpuni kehtiv EV pass või ID-kaart.

Lendudel teenindab Lufthansa. Pardal pakutakse tasuta vett ja šokolaadi. Lennukisse on lubatud tasuta kaasa võtta üks äraantav pagasiühik kaaluga kuni 23 kg. Lisaks võib salongi võtta käsipagasi maksimum mõõtmetega 55x40x23 cm ja kaaluga 8 kg. Pagasireeglid https://www.ecaa.ee/et/reisimine-ohutus-lennundusjulgestus/mida-ei-tohi-reisile-kaasa-votta

Hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.

NB! Palume kindlasti ise teha juurde tervisekindlustus koos reisitõrkekindlustusega!

Soovijatel palun registreerida kuni kohti jätkub E-post: gunnar@vilkokool.ee või   mob 52 68 031

 

Mõningad hinnad, tasumine kohapeal  (2024. a. andmetel, võivad muutuda sõltumata reisikorraldajast):

Würzburgi residents hind täpsustamisel
Bambergi toomkirik ?
Naumburgi katedraa 9.50 e
Barbarossa koobas 8 €
Wernigerode loss 9 €
Wernigerode rong hind täpsustamisel
Goslari väike rong hind täpsustamisel
Walsrode linnupargi pilet 30 €
NB! Meie reisiprogrammid on koostatud 2024.a seisuga. Kuna uue olukorra tõttu muutuvad sihtkohtades sageli reegli ja nõuded, siis võib juhtuda, et need ei võimalda meil enam külastada mõnda programmis märgitud paika või vaatamisväärsust. Sel juhul oleme sunnitud programmi muutma ja võimalusel pakkuma alternatiive vastavalt reisi ajal kehtivatele reeglitele, nõuetele jms. Samuti võivad muutuda nõuded sihtriiki sisenemiseks ja sealt naasmiseks.